Как да разпознаем топлинен удар при кучетата
Домашни любимци

Внимание: Топлинен удар при кучето

Кучетата определено не обичат високите температури. За тях големият кошмар идва с настъпването на горещите месеци през лятото и е важно стопаните, особено на по- големите кучета и тези с повече козина, да предпазят своите домашни любимци, като ги държат повече време на сянка и им осигуряват вода, за не получат четириногите топлинен удар. Винаги обаче е възможно да пропуснете този фактор и кучето ви да се почувства зле. Как обаче да разпознаете топлинния удар и да знаете какво да направите в тази ситуация?

Кучето ви ще се задъхва

Много от вас може би знаят, че основният начин на охлаждане на кучето е чрез дишането.  Но знаехте ли, че има различни степени на това колко учестено то си поема въздух. Когато са изложени на по-високи температури, кучетата обикновено дишат с леко отворена уста. Това може да бъде съпроводено с изплезен език, който да бъде подут, ако кучето ви е прегряло. Ако забележите, че кучето ви се задъхва повече от нормалното, веднага го заведете на хладно и сенчесто място – за предпочитане някъде с вентилатор или климатик. Също така му дайте прясна вода.

Прекомерно отделяне на слюнка

Ако кучето ви се лигави повече от нормалното, докато е изложено на горещи температури, това може да е знак, че му е трудно да се охлади. Създаването на излишна слюнка помага на вашето куче да разсейва топлината по-добре, отколкото само чрез въздуха. Разбира се, най-добре веднага потърсете начин да намалите телесната температура на кучето си.

Чести спирки по време на разходка

Докато сте на лятна разходка или по време на дейности на открито, може да сте забелязали кучето ви да се опитва да легне и да си вземе почивка. Това е ясен знак, че то чувства въздействието на топлината и вероятно трябва да се охлади незабавно. Дайте му известно време да се възстанови и да пие вода, преди да отиде на закрито. Ако обаче вашето куче се срине от горещината, намокрете козината му с вода и го откарайте до ветеринарен лекар.

Tagged , ,
на горе