Вкусни храни, с които да намалите холестерола си

Вкусни храни, с които да намалите холестерола си
Добра форма Идеи за дома

Вкусни храни, с които да намалите холестерола си

Много хора имат проблеми с холестерола, чийто високи нива могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания. Ако изследванията ви покажат, че вие също сте в тази графа, не изпадайте в паника. На първо място се консултирайте с вашия лекар, който най-добре ще знае какво да ви посъветва. Паралелно с това обаче може да промените навиците си и да започнете да консумирате повече храни, които имат благоприятна функция върху нивата на холестерола. Ето някои от тях:

Черен шоколад

Черният шоколад е лакомство, което ви кара да се чувствате добре. Освен това обаче, той съдържа повече какао от други шоколадови продукти, като това осигурява по-големи количества флавоноиди във всяка порция и благоприятства сърдечно-съдовата система.

Малини

Човек се нуждае поне от 25 грама фибри на ден, което намалява нивата на лошия холестерол, а малините са богати на тях. Освен това са и невероятно вкусни и съвсем скоро ще ги има в изобилие.

Картофи

Печените картофи са любими на малки и големи. Още по-хубавото е, че те са и изключително полезни за здравето. Причината е богатото им съдържание на калий, който намалява риска от сърдечни заболявания, а освен това влияе благоприятно и на кръвното налягане.

Ябълки

Всички сме чували за неоспоримото положително влияние, което ябълките имат върху нашето здраве. Честата им консумация пък може да намали нивата на общия холестерол.

Банани

Бананът е друг вкусен плод, който има свойството да понижава холестерола и да предотвратява запушването на артериите. Ако искате да постигнете още по-голям ефект, за закуска може да си приготвите овесени ядки с банан и семена от чия.

Орехи

Редовната консумация на орехи също намалява риска от заболявания на сърцето. Не е нужно да ги консумирате директно, може да ги добавите в сладкиши например. Не прекалявайте обаче с количеството, ако имате проблеми със щитовидната жлеза, защото прекалената консумация на пресните орехи може сериозно да повлияе на нивата на хормоните, свързани с този орган.

Тикви

Тиквите са богати на фибри и антиоксиданти. Те са идеални, ако пазите диета, защото не съдържат и много калории.

Tagged ,
на горе