Голям процент от населението в развитите страни страда от недостиг на витамин В6. Не можете да си представите колко много проблеми могат да бъдат решени САМО чрез поддържане на нормалните му нива в организма!
Защо е толкова важен и необходим витамин В6 (пиридоксин)?
Защото пиридоксинът, форма на витамин B6, „участва в обмяната на аминокиселините“.
Витамин В3 се образува от аминокиселината триптофан, без която изгарянето на мазнини е невъзможно, а клетките ще страдат от недостиг на ценни хранителни вещества. Това е един от начините за метаболизъм на аминокиселините, който не протича без участието на витамин В6.
Този витамин е пряко свързан и със серотонина – „хормонът на щастието“, който участва в регулирането на глада и апетита. Нисък серотонин = депресия.
Удивителните трансформации на триптофана не свършват дотук: подобно на серотонина е положението на мелатонина „хормонът отговорен за съня“.
Ето защо, при недостиг на витамин B6 имаме лош сън и развиваме тревожно-депресивно състояние.
Допаминът, „хормонът на удоволствието и мотивацията“, също ще липсва, при недостатъчно количество на пиридоксин.
Следващата стъпка по пътя на метаболизма е норепинефринът, чийто ефект върху бета рецепторите стимулира разграждането на мазнините.
Освен това, витамин В6 подпомага и ускорява превръщането на глутаминова и асагарова киселини в янтарни киселини, а това е един от междинните продукти на цикъла „клетъчно дишане“, с помощта на който клетката получава енергия. Точно това се нарича „ускоряване на метаболизма“: всички процеси са по-бързи, клетките се обновяват за по-кратко време, „свежите“ клетки поддържат младостта и активността на целия организъм.
Витамин В1-за добро настроение и разграждане на мазнини
Витамин В2-за гладка кожа и нормален метаболизъм
Витамин В3 – витаминът, без който мазнините остават неизгорени
Защо страдаме от недостиг на витамин В6?
Логично е, това да се случва, поради консумиране на некачествена и твърде преработена храна. Освен това, има и други причини.
До 90% от витамин В6 се унищожава по време на термична обработка на храната. Има го много в протеиновите продукти – месо, риба, яйца, карантии, но как да ги консумираме сурови? В резултат на термична обработка получаваме много протеини, но не и достатъчно количество пиридоксин за обработка на аминокиселините. Разбира се, не трябва да започнем, да ядем сурово месо, защото това носи много рискове за организма.
Приемът на някои медикаменти.
Употребата на алкохол и тютюнпушенето.
Болестно състояние на организма, като треска, инфекции.
Кои храни съдържат витамин В6?
За справка, препоръчителната минималната дневна нужда от витаминът, е 2 мг.
Източници на витамин В6, които могат да се консумират без термична обработка.
– оризови трици;
– сушена мента;
– червен пипер;
– естрагон;
– чубрица;
– куркума;
– сушен розмарин, копър;
– шам фъстък;
– слънчогледово семе;
– сушен босилек;
– суров чесън;
– листа от хрян, подправка къри;
– риган, шафран;
– магданоз;
– орехи, сусам;
– сини сливи, лешници, кестени;
– анасон;
– черен пипер;
– банани;
– бадеми;
– броколи, червено зеле;
– патладжан, зелен лук;
– извара; мляко;
– тиквички, бяло зеле;
– ананас, грозде, боровинки, мандарини, морски зърнастец, касис, ябълки, моркови, репички, домати, кайсии, череши, нар, портокал, пъпеш, лимон, праскови, цвекло.
Като цяло витамин B6 се съдържа в много хранителни продукти, така че не е толкова трудно да си го набавяме, но поне нещо от менюто трябва да е прясно + подправките и билките. Бобовите растения губят най-много, защото се готвят дълго време.
Като цяло съдържанието на пиридоксин в преработеният хранителен продукт е около половината от това в суровия.