Витамин В1 е един от основните витамини за поддържане на оптимален метаболизъм, обменът на въглехидратите и мазнините.
Как да разберете, че имате недостиг на вит. В1 и как да попълните неговите липси?
Доскоро бе прието, че физиологичната норма на тиамин (това е медицинското наименование на витамина) е 1,5 мг., дневно, но се оказа се , че тази норма зависи от общата калоричност на диетата и съдържанието на въглехидрати в нея.
Усвояването на витамин В1 е нарушено при следните обстоятелства:
– употребата на алкохол;
– повишена консумация на кафе и чай;
– сурова риба (особено любителите на суши);
– нарушения на чревната микрофлора (бактериите произвеждат твърде много тиаминаза, ензим, който унищожава тиамина);
– повишена стомашна киселинност;
– диабет;
– прием на някои видове лекарства.
Сериозен дефицит на вит. В1 (тиамин) е рядко срещано състояние, но дори и малкия дефицит, се усеща веднага.
Някои симптоми при недостиг на витамин В1:
– Поява на умора и раздразнителност;
– Понижена концентрация;
– Влошена памет;
– Забавен растеж на косата;
– Парене и изтръпване по дланите и стъпалата.
Ако имате съмнения, че имате недостиг на витамин B1, моля посетете вашият лекар.
Защо е необходим от витамин В1?
Освен, че участва в разграждането на мазнините, тиаминът участва в предаването на нервните импулси, поради което има връзка с настроението, вниманието и запаметяването.
Какво правим, когато не сме в добро настроение?
Точно така – храним се. Консумираме предимно сладки храни, заради чувството на постоянна умора и липса на енергия.
Кои храни съдържат витамин В1?
Приблизително така изглежда дневният прием на витамин В1 на 100 гр.
– суха мая – 11 гр.;
– оризови трици – 2,8 мг.;
– слънчогледови семена – 1,8 мг.;
– ленено семе – 1,6 мг.;
– сусамово семе, сушен кориандър – 1,3 мг.;
– овесени трици – 1,2 мг.;
– соево брашно – 1,1 мг.;
– свинско филе – 1,0 мг.;
– соя, грах, леща, шам фъстък, пшенични трици – 0,9 мг.;
– бял боб, царевично брашно – 0,7 мг.;
– кимион – 0,6 мг.;
– пилешки дробчета, хайвер от розова сьомга – 0,5 мг.;
– просо, елда, овесени ядки – 0,4 мг.;
– пилешки сърца, сьомга, паста, ръжено брашно – 0,3 мг.;
– яйчен жълтък, сом, червена сьомга, калмари, пшенично брашно – 0,2 мг.;
– шаран, цаца, лаврак, скумрия, миди, ечемик, грис – 0,1 мг.;
– пилешко месо – 0,07 мг.;
– млечни продукти (мляко, кефир, извара, сирене и др.) – 0,02-0,04 мг.;
Както виждате, най-много витамин се съдържа в семената и бобовите растения.
Примерно меню:
Закуска: Млечни овесени ядки с горски плодове или сушени плодове с една чаена лъжичка масло.
Подсилваща закуска: Шепа плодове и ядки (обикновено са фъстъци).
Обяд: Супа-грах, риба на пара, варена елда.
Следобедна закуска: Филийка ръжен хляб с пастет от черен дроб.
Вечеря: Риба на скара, зеленчукова салата с растително масло.
Важно! Задължително се консултирате с лекуващият ви лекар, за да прецени дали ще се справите само с диета или трябва да ви предпише допълнителен прием на витамин В1.
Внимание! Предозирането с витамин В1 /тиамин/ има противопоказания, не се самолекувайте!!!