4 витамина и хранителни вещества за здрави нокти
Здраве и красота

4 витамина и хранителни вещества за здрави нокти

Всяка жена иска да има красиви и здрави нокти. Недостигът на хранителни вещества може да се отрази на растежа и здравината на ноктите ви. Някои хранителни добавки и пълноценна диета могат да помогнат за поддържането на здрави нокти.

Ноктите ви могат да разкажат много за вашето здраве.

Нокътните легла постоянно дават началото на нокътна тъкан, а адекватният прием на витамини, минерали и хранителни вещества спомага за поддържането на растежа, образуването и здравината на нови нокътни клетки.

Промяна във външния вид, текстурата или формата на ноктите ви може да показва недостиг на хранителни вещества.

Искате да излезете с него? Поканете го

 

8 от най-актуалните тенденции при полите

Как да скрием двойната брадичка

Индивидуални подходи към повишаване на мотивацията: как да намерим подходящия за нас?

 

4 витамина и хранителни вещества за здрави нокти

1. Биотин

здрави нокти
4 витамина и хранителни вещества за здрави нокти снимка: pinterest

Биотинът е витамин от В-комплекса, известен още като витамин В7, коензим R и витамин Н.

Той насърчава здравословния растеж на клетките и подпомага метаболизма на изграждащите протеини аминокиселини, които са от съществено значение за растежа на ноктите.

Богатите на биотин храни и добавки могат да помогнат за укрепване на чупливите ви нокти.

Едно проучване, проведено при 35 души с чупливи нокти, установява, че 2,5 mg биотин дневно в продължение на шест седмици до седем месеца подобряват симптомите при 63 % от участниците.

Биотинът е най-концентриран в органичните меса, като черния дроб, но може да се намери и в яйчния жълтък, млечните продукти, маята, сьомгата, авокадото, сладките картофи, ядките, семената и дори карфиола. Употребата му ще доведе до здрави нокти.

 

Ако искате да изглеждате зашеметяващо – Тук може да си поръчате продукти с високо качество за поддържане на вашата кожа и коса здрава, бляскава и сияйна.

2.Желязо

здрави нокти
4 витамина и хранителни вещества за здрави нокти

Желязото е в основата на червените кръвни телца, които пренасят кислород до органите и всяка клетка в тялото ви, включително ноктите.

Без желязо кислородът не се пренася адекватно до клетките ви.

Тъй като кислородът е необходим за здрави нокти, недостигът на желязо или анемията могат да доведат до вертикални грапавини по ноктите ви или ноктите ви да са вдлъбнати или „лъжички“.

ПДП за желязо варират значително в зависимост от възрастта и пола. Препоръката за мъжете е 8 mg на ден, докато тази за жените на възраст 19-50 години е 18 mg на ден. След като жените навършат 50 години или преминат през менопаузата, нуждите им от желязо намаляват до 8 mg дневно.

Организмът ви усвоява по-добре желязото, съдържащо се в животински храни, като говеждо, пилешко, риба и яйца, отколкото това в растителни храни, като тъмнозелени листни зеленчуци, фъстъци, семена, боб и други обогатени храни.

Приемането на храна, богата на витамин С, заедно с растителен източник на желязо обаче подобрява усвояването. Например яденето на портокали и ягоди заедно със салата от спанак с боб и семена подобрява усвояването на желязото.

3.Магнезий

здрави нокти
4 витамина и хранителни вещества за здрави нокти снимка: pinterest

Магнезият е минерал, който участва в над 300 реакции в организма, включително в синтеза на протеини, необходим за растежа на ноктите.

Вертикалните хлътвания в ноктите ви може да са признак за недостиг на магнезий. Въпреки наличието на този минерал в световен мащаб, Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че по-малко от 60% от населението на САЩ консумира препоръчителното количество.

ПДП е 400-420 mg и 310-320 mg дневно съответно за мъже и жени.

Пълнозърнестите храни, по-специално пълнозърнестата пшеница, са богат източник на магнезий. Тъмнозелените листни зеленчуци, както и киноата, бадемите, кашуто, фъстъците, едамаме и черният боб също са добри източници. Благодарение на тяхната употреба вие ще се сдобиете със здрави нокти.

Ако искате да изглеждате зашеметяващо – Тук може да си поръчате продукти с високо качество за поддържане на вашата кожа и коса здрава, бляскава и сияйна.

4.Витамин С

здрави нокти
4 витамина и хранителни вещества за здрави нокти

Един витамин, който е важен не само за кожата, но и за ноктите ни е витамин С. Той е от съществено значение за синтеза на колаген. Това е протеин, който придава форма, здравина и цялост на много тъкани и е градивният елемент на ноктите, косата и зъбите. Недостигът на витамин С може да доведе до появата на чупливост на ноктите, както и до забавения им растеж.

Витамин С е основно хранително вещество и не може да се произвежда от тялото ви. Освен цитрусовите плодове, ягоди и киви, се смятат за най-добрите източници на витамин С, както и чушките, зелените зеленчуци, доматите, също съдържат хранителното вещество.Употребата на Витамин C ще доведе до здрави нокти.

Tagged , ,
на горе