Висока кръвна захар – симптоми, установяване, и съвети за поддържане на здравословна кръвна захар

Висока кръвна захар
Добра форма

Висока кръвна захар – симптоми, установяване, и съвети за поддържане на здравословна кръвна захар

Какво представлява високата кръвна захар?

Какво е захар? Захарта присъства в тъканите на някои растения, като захарната тръстика, захарното цвекло и царевицата. От химична гледна точка захарите са група въглехидрати, като монозахаридите, дизахаридите и олигозахаридите. Всички въглехидрати се разграждат в организма. Тялото ви ги използва за енергия или ги складира като мазнини. Когато приемате твърде много калории и твърде много въглехидрати, то  не може да превърне всички захари в енергия и от там се получава натрупване на мазнини, което води до наднормено тегло.

Кръвната захар е жизненоважна част от начина, по който организмът ви съхранява и използва енергията. Здравословните нива на кръвната захар ще ви осигурят положително настроение, по-добра памет и по-добър контрол върху теглото ви. Ще проучим как да поддържате нивата на кръвната си захар в здравословни граници.

Човешкото тяло трябва да поддържа хомеостаза, за да оцелее. За тези от вас, които за първи път чуват този термин, под хомеостаза се разбира запазването на относителна стабилност на основните физиологични показатели на организма. Една от основните отговорности на панкреаса е да регулира нивата на инсулин и глюкагон. Инсулинът, който се отделя при високи нива на глюкоза в кръвта, подпомага усвояването на захарите от клетките. Глюкагонът е  един от трите основни хормона, произвеждани от задстомашната жлеза и е пряко свързан с обмяната на въглехидратите в организма. Той се отделя при ниски нива на глюкоза в кръвта (състояние, известно като хипогликемия).

Диабетът е заболяване, което се характеризира с висока кръвна захар. Свикнали сме да смятаме, че всеки, който има висока кръвна захар, има диабет. Това не е съвсем така. Съществува състояние, при което нивата на кръвната захар са високи, но това не означава задължително, че човекът е диабетик. Състоянието се нарича недиабетна хипергликемия и може да е временно състояние,

Диабетът влияе на начина, по който тялото ви усвоява захарта. Ако имате симптоми като прекомерна жажда или постоянен глад, често уриниране, умора, замъглено зрение, загуба на тегло, сънливост и изтръпване, нивата на кръвната ви захар може да са твърде високи. В този случай е важно да се свържете с лекар, за да се изследвате за диабет.

Недиабетната хипергликемия може да бъде временно състояние, дължащо се на заболяване, стрес, вирусни инфекции, при което нивата на кръвната захар са високи, но все още няма захарен диабет. Най-голямата опасност за вашето здраве и заблуда, която хипергликемията причинява, е, че тя всъщност няма симптоми по които да я разпознаете. Това означава, че може да имате високи нива на кръвна захар, но без да подозирате за това. Затова се препоръчват профилактичните прегледи, които следят за вашето здраве.

Диабетът е заболяване, при което организмът не произвежда и не използва ефективно инсулин. Инсулинът е хормон, който регулира нивата на кръвната захар. Съществуват две основни форми на диабет: тип 1 и тип 2.

Наличието на  твърде много захар в кръвта, може да навреди на очите, бъбреците, нервите и на цялото тяло.

Съществуват два вида преддиабет: тип 1 и тип 2.

Тип 1 е хронично автоимунно заболяване, докато тип 2 е дългосрочно метаболитно разстройство. Основните симптоми и при двата вида са сходни с тези, които се срещат при диабета, които изброихме по-нагоре в статията.

Причини за висока кръвна захар

Има много фактори, които могат да повлияят на нивата на глюкозата. Здравословното хранене и физическите упражнения, както и липсата на стрес и избягването на алкохол могат да помогнат за нейното предотвратяване. Нивата на захарта могат да се повишат и при приемат на някои лекарства. Те включват: контрацептиви, психотропни лекарства, хормони и хормонални медикаменти (напр. кортизон).

Въпреки че начинът на живот е от ключово значение и може да повлияе на нивата на глюкозата, някои хора са по-податливи на високи нива на захар от други. Най-добрият начин да разберете дали сте един от тези хора е да си направите кръвен тест. Високата кръвна захар може да бъде наистина вредна, така че е важно да обръщате внимание на тялото си и да започнете лечение ако е необходимо.

Какви са симптомите на високата кръвна захар?

В ситуации, които са стресиращи за организма, като тежки инфекции, травми, операции, инфаркти, изгаряния, силна болка и т.н., нивата на глюкоза в кръвта могат да се повишат значително. В такива случаи лекарите препоръчват тестът да се направи отново след края на лечението и периода на рехабилитация, за да се проследи нивото на кръвна захар в организма и дали има някакво подобрение.

Бременността, синдромът на поликистозните яйчници и предменструалният синдром са други често срещани причини за висока кръвна захар. В някои случаи диабетът може да се появи без придружаващи симптоми.

Изтръпване

Ако почувствате изтръпване или треперене на ръцете или краката, незабавно се консултирайте с вашия лекар, защото това може да доведе до диабетна невропатия – ранен симптом на диабета.

Постоянен глад

Постоянният глад е признак за висока кръвна захар (хипергликемия). Когато организмът ви не разполага с достатъчно инсулин, той разгражда натрупаните мазнини, за да произведе енергия за клетките. Това повишава нивото на глюкозата в кръвта ви. Можете да разберете дали това се случва, като изследвате урината си за наличие на кетони.

Увеличена жажда за вода и често уриниране

Най-лошото, което можете да направите, е да пренебрегнете симптомите. Ако не се лекува, диабетът може да доведе до увреждане на бъбреците и по-висок риск от инсулт, сърдечни заболявания, слепота и дори ампутации. Важно е да предприемете незабавна лечение.

Диабетиците трябва да пият вода или други течности, за да избегнат дехидратация. Ако не приемате достатъчно количество вода, нивата на кръвната Ви захар могат да спаднат. Може да предотвратите дехидратация на тялото, като приемате повече сол и калий, тъй като те помагат за регулиране на водния баланс на организма.

Висока кръвна захар - симптоми, установяване, и съвети за поддържане на здравословна кръвна захар

Увеличение или загуба на теглото без причина

Добрата новина е, че за разлика от много други заболявания, свързани с теглото, при диабетът то може да се контролира, стига да полагате нужните усилия и постоянство. Здравословното хранене, пиенето на много вода и физическите упражнения, съобразени с вашето състояние са най-доброто решение. Но преди да започнете тази промяна, задължително трябва да се консултирате с Вашия лекар и диетолог, за да започнете най-подходящата диета за Вас.

Висока кръвна захар - симптоми, установяване, и съвети за поддържане на здравословна кръвна захар

Изтощение и постоянна умора

При наличието на висока кръвна захар може да се чувствате енергични за кратък период от време, но тялото ви бързо ще се изтощи и ще се поддаде на умора.

Най-добре е да замените захарта с естествени сладки алтернативи като мед, кленов сироп или най-предпочитания ѝ заместител – стевия. Можете също така да пиете повече вода и да консумирате храни, които съдържат полезни захари, като например плодове – за да подобрите настроението си и да се преборите с умората.


Затруднено концентриране

Затруднена концентрация и отслабването на паметта са някои от симптомите, които трябва да ви накарат да проверите кръвната си захар. Храненето с правилните храни ще ви позволи да живеете по-здравословно. Не е нужно да се чувствате виновни, че ядете това, което обичате. След като разберете кои храни да консумирате повече и кои да ограничите, ще започнете постепенно да навлизате в здравословния хранителен режим.


Замъглено виждане

Диабетната ретинопатия е очно заболяване, което, ако не се лекува, може да доведе до слепота поради подуване на кръвоносните съдове в ретината. Тя може да доведе и до излишък на течност под ретината. Най-големият рисков фактор за развитие на диабетна ретинопатия е лошият контрол на глюкозата в организма в продължение на много години.

Установяване на високо ниво на глюкоза в кръвта?

Диагностика

Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките в мускулите, мастната тъкан и черния дроб не реагират правилно на инсулиновите сигнали и не могат да използват кръвната захар за енергия. Инсулиновата резистентност води до повишаване на нивата на циркулиращата кръвна захар, което може да доведе до диабет. Последните изследвания показват, че инсулиновата резистентност може да е по-важен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания от затлъстяването.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, което е познато от векове. Това е заболяване, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, за да регулира нивата на захар в кръвта. Преддиабетът, от друга страна, е предшественик на захарния диабет и може да бъде лекуван с правилна диетата и подобряване начина на живот.

Преддиабетът е състояние, при което нивата на кръвната захар са повишени, но не са достатъчно високи, за да се диагностицира диабет тип 2. Рискът той да се появи скоро все още съществува. В някои случаи предиабетът може да прогресира до диабет тип 2. Най-точните тестове за инсулинова резистентност са чрез използването на тестове за глюкозен толеранс и тестове за хемоглобин А1с, които измерват нивата на кръвната захар.

Това е едно от най-бързо развиващите се хронични заболявания в света. Ето защо все повече хора търсят начини да следят нивата на глюкозата си у дома. Мониторингът на кръвната захар предоставя ценна информация, която ви помага да разберете нивата на кръвната захар.

Съществуват редица начини за измерване на нивата на глюкоза в кръвта.

Съществуват редица начини за измерване на нивата на глюкоза в кръвта. Някои хора използват убождане с пръст, но при този метод трябва да се внимава. Убождането се извършва встрани от възглавничката на върха на пръста. Не убождайте директно във възглавничката и избягвайте убождане съвсем близо до нокътя на пръста, защото има опасност от възпаление. Други хора пък предпочитат да използват глюкомер под формата на малко ръчно устройство или настолно устройство, което може да бъде програмирано за индивидуална употреба. Най-точният метод е инвазивната техника, при която ще трябва да ви бъде взета кръв от тялото.

На пазара се предлагат няколко вида глюкомери. Най-разпространените са за измерване на кръвната захар, тестът за хемоглобин А1с и тестът за инсулинова резистентност. Важно е да се отбележи, че тези тестове не са на 100 процента вярни, тъй като са само „едноточкови“ измервания. Те не отчитат скоковете или спадовете на глюкозата, които могат да се случат през деня.

Много по-лесно и по-краткотрайно е да се направи тест на сутринта след 12-часово гладуване. Нормалната кръвна глюкоза на гладно е по-малко от 5,0 mmol/L, а 2 часа след хранене – по-малко от 7,0 mmol/L. За здрав човек без диабет стойностите преди хранене гравитират около 4,0-4,8 mmol/L.

Изследванията показват, че много хора имат естествен диапазон на кръвната захар от 3,3-5,0 mmol/L, което означава, че нормалният диапазон може да е по-широк, отколкото се смяташе първоначално.


Преддиабетът все още не е заболяване, но е ранно предупреждение


Преддиабетът все още не е заболяване, но е ранно предупреждение, че нивата на кръвната ви захар са твърде високи. Това състояние може лесно да се диагностицира с тест в домашни условия. Важно е да контролирате предиабета, защото може да причини сърдечни заболявания и инсулт.

Рисковите фактори за предиабет и диабет включват възраст, етническа принадлежност и фамилна анамнеза. Проучванията показват, че вероятността хората от африкански произход да развият диабет тип 2 е почти три пъти по-голяма, отколкото при белите. Преддиабетът също така е по-често срещан при хора, които са на възраст над 50 години и са с наднормено тегло или затлъстяване, както и може да се предава наследствено.

ОГТТ – Оралният тест за поносимост към глюкоза (OGTT),

Оралният тест за поносимост към глюкоза, е медицински диагностичен тест, който измерва способността на организма да метаболизира глюкозата. Подобен тест се обикновено прави, когато човек има симптоми на проблеми с кръвната захар или преддиабет. С получените резултати от теста се диагностицират  диабет и гестационен диабет, както и други състояния.

При ОГТТ се прави измерване на кръвната глюкоза на гладно. След това се извършва т.нар. глюкозно натоварване, като се приема орално разтвор, съдържащ 75 г глюкоза. След това се правят още едно или две измервания на кръвната глюкоза – понякога един час и задължително два часа след натоварването.

При ОГТТ се прави измерване на кръвната глюкоза на гладно. След това се извършва т.нар. глюкозно натоварване, като се приема орално разтвор, съдържащ 75 г глюкоза. След това се правят още едно или две измервания на кръвната глюкоза – понякога един час и задължително два часа след натоварването.

Гликиран хемоглобин (HbA1c)

Гликиран хемоглобин (HbA1c): този тест показва средните нива на серумната глюкоза през последните 2 до 3 месеца. Лекарите го използват не само за диагностициране на диабет и предиабет, но и при диагностицирани диабетици за проследяване на гликемичния контрол. Може да се наложи повторно измерване, за да се потвърдят резултатите.  От таблицата по-долу може да придобиете представа за нормалните нива на глюкоза в кръвта.

HbA1c 3,5-5%: Средното ниво на глюкоза в кръвта е 85-115 mg/dL HbA1c 5,5%-6,4%: Средното ниво на кръвната глюкоза е 115-145 mg/dl HbA1c 6,5-7%: Средното ниво на кръвната глюкоза е 145-165 мг/дл

https://moetozdrave.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE/kravna-zahar-referentni-stoynosti

Според насоките глюкозата се счита за „нормална“, когато е в диапазона 70-99,9 mg/dL. Проблемът е, че когато нивата са високи, клетките ви не могат да я използват за енергия и организмът ви се опитва да я отстрани, като разгражда мазнините и протеините, а резултатът от това е намаляване на енергията и увеличаване на глада.

Лечение

Лечението на захарния диабет е комплексно и включва няколко основни компонента: диета, физическа активност и медикаменти. Пациентите, които спазват всички условия за подобряване на състоянието си може да продължат да водят нормален начин на живот без да се излагат на риск. Те трябва да осъзнаят колко е важно да поемат отговорност за собственото си здраве и какво могат да направят, за да поддържат здравето си.

Ролята и значението на диетата и физическата активност при захарен диабет тип 1 и тип 2 са различни. Диабет тип 1 е резултат от разрушаването на бета-клетките на панкреаса, докато диабет тип 2 е резултат от инсулинова резистентност. Погрешно е схващането, че човек трябва да спазва една и съща диета.

От една страна, пациентът със захарен диабет тип 1 трябва да спазва много строг, различен и специален хранителен режим, докато човек със захарен диабет тип 2 не трябва да спазва никакви от тези диетични ограничения.

Захарният диабет тип 1

Как ми откриха ЗАХАРЕН ДИАБЕТ ТИП 1

Захарният диабет тип 1 е хронично автоимунно заболяване, което се характеризира с инсулинова недостатъчност, която води до повишаването на кръвната захар. При хората с този тип диабет панкреасът, който произвежда инсулин, спира да работи. Той може да доведе и до усложнения като бъбречни заболявания и слепота. Хората с това състояние трябва да използват инсулинови инжекции, както и да променят начина си на хранене и да наблегнат на  физически упражнения.

Това е много лесна за овладяване болест и ако предприемете правилните стъпки, тя може да бъде контролирана напълно, така че да отпадне необходимостта от лечение с инсулин. Първата стъпка е всеки ден да се прави физическо изследване за определяне на нивото на глюкозата в кръвта. По този начин се постига по-добър контрол.

Има два варианта на инсулиново лечение при диабет тип 1:

Многократният инсулинов режим е много по-лесен за управление. Доказано е, че той е по-ефективен и по-безопасен, тъй като пациентът не се нуждае от толкова много инжекции, колкото при режима базал-болус.

Другият вариант е режим базал-болус. Това означава, че инсулинът се инжектира през по-голямата част от деня, но не преди всяко хранене. Този тип лечение може да изисква няколко инжекции през целия ден, за да имитира начина, по който тялото на човек без диабет приема инсулин, освен ако не сте на помпа терапия или използвате инсулин с междинно действие вместо дългодействащ инсулин.

Захарният диабет тип 2

Захарният диабет тип 2 е състояние, при което организмът или не произвежда достатъчно инсулин, или не го използва правилно, за да помогне на глюкозата (захарта) да навлезе в клетките и да се използва за енергия. Хората, които имат захарен диабет тип 2, са изложени на риск от развитие на сериозни здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, проблеми с очите, бъбречна недостатъчност и увреждане на нервите.

Страдащите от него имат ниски нива на инсулин в кръвта. Инсулинът е хормон, който играе ключова роля в регулирането на метаболизма и нивата на кръвната захар в организма. Освен това ниските му нива могат да доведат до сериозни рискове за здравето, като сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни заболявания.

Лечение на захарен диабет тип 2

Инсулиновата терапия е едно от най-често използваните лечения на диабет тип 2, но има много странични ефекти. Лечението с инсулин се свързва с увеличаване на теглото, проблеми с щитовидната жлеза и дори с рак. Въпреки това, с новите медикаменти на пазара, има много причини да се надяваме на по-добро лечение в бъдеще.

Важно е да запомните, че лекарствата могат да имат различно въздействие върху всеки човек. За да определи вида на лекарствата, които трябва да приемате,  на Вашият лекар се нуждае от пълна медицинска анамнеза, включително Вашето тегло, ръст и семейна история.

Лекарствата, използвани за лечение на захарен диабет тип 2, се разделят на следните групи според механизма им на действие: лекарства, които стимулират отделянето на собствен инсулин – наричат се още инсулинови секретогени и действат върху клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Към тази група спадат: Сулфонилурейни препарати меглитиниди.

Захарният диабет тип 2 може да изисква временно лечение с инсулин и след това възобновяване на неинсулиновата терапия. Настоящите препоръки са, че тип 2 трябва да се лекува както с перорални средства, така и с инжекционни средства с дългосрочно приложение.

Според настоящите препоръки захарният диабет тип 2 се лекува с диета и физически упражнения, а често и с помощта на лекарства.

Тези медикаменти действат, като блокират реабсорбцията на глюкозата в бъбреците, което води до по-бързото ѝ отделяне в урината, отколкото при нормални обстоятелства. Това позволява по-добър контрол на кръвната захар, без да се намаляват нуждите от инсулин.

Какво представлява инсулиновата помпа и как може да се използва?

Инсулиновата помпа е малко устройство с размерите на мобилен телефон. Тя може да се носи закачена на колана или в джоба.

Това устройство е усъвършенствана и универсална технология, която може значително да подобри качеството на живот на хората страдащи от диабет. Тя осигурява постоянен поток от инсулин през катетър, което елиминира необходимостта от множество инжекции през деня.

Инсулиновата помпа е начин да си дадете най-добрия шанс да живеете с диабет. Тя може да ви помогне да постигнете по-добър гликемичен контрол и по-голяма гъвкавост в живота си. Тя е чудесна възможност за лечение за тези, които искат да управляват диабета си възможно най-добре – и не изисква ежедневно убождане на пръстите!

Помпата е медицинско откритие, което се използва за доставяне на инсулин и позволява на човек да регулира скоростта на доставяне на инсулин в зависимост от нуждите си. Тя не съдържа никакви игли и може да се носи непрекъснато в продължение до три дни. Това позволява на пациента да поддържа кръвната глюкоза в предварително определен диапазон през по-голямата част от времето, което намалява рисковете, свързани с високи и ниски нива на кръвната глюкоза.

Юношите и някои по-възрастни хора (но не и малките деца) се нуждаят от малко повече инсулин в края на нощния си сън – тогава нивата на глюкоза в кръвта се повишават по естествен начин и това явление се нарича „феномен на разсъмване“. Помпата може да бъде настроена така, че да покрива повишаването на гликемията по това време на деня.

Инсулиновата помпа е външно устройство, което доставя инсулин на пациента. Тя може да бъде програмирана да доставя точното количество инсулин в подходящото време. Инсулиновите помпи са идеални за пациенти, които искат повече независимост, свобода и контрол върху лечението над диабета си.

За пациентите със захарен диабет, помпената терапия е единственият вид терапия, която позволява надеждно и непрекъснато проследяване на глюкозата. Устройството може да бъде програмирано да работи в дни с различна физическа активност (напр. със или без спортна дейност, по време на работа, училище или през почивните дни) или при определени физиологични условия (менструален цикъл).

В сравнение с писалките помпата е по-сложна система, която изисква по-чести проверки на кръвната глюкоза. Лечението с помпа е финансово по-скъпо – една помпа струва около 5000 долара.

Предимства и недостатъци на инсулиновата помпа

Научете повече за предимствата и недостатъците на инсулиновата помпа в блога на д-р Мария Георгиева е специалист по детски болести

Какво може да причини високата кръвна захар?

Тялото ни трябва да произвежда инсулин, защото той е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар и се грижи за здравето на човек. Поради това високата кръвна захар може да окаже вредно въздействие върху бета-клетките на панкреаса, които отделят инсулин. След като тези клетки се увредят, панкреасът не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин. Излишната кръвна захар се складира под формата на мазнини, което не се отразя благоприятно на организма.

Високите нива на кръвна захар могат да причинят атеросклероза – втвърдяване на кръвоносните съдове. Хронично и прогресиращо заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма. Във вътрешния слой на артериите се отлагат мастни вещества и холестерол, а стените на съдовете стават по-дебели и по-твърди. Почти всяка част от тялото е застрашена от твърде много захар в кръвообръщението, която уврежда кръвоносните съдове, което пък може да доведе до следните проблеми:

  • Увреждане на бъбреците (бъбречна нефропатия) и бъбречна недостатъчност;
  • Инсулти;
  • Инфаркти;
  • Влошено зрение и слепота;
  • Отслабена имунна функция и по-висок риск от инфекции;
  • Еректилна дисфункция;
  • Диабетна невропатия, мравучкане, болка, нарушена сетивност в стъпалата, краката и ръцете;
  • Нарушено оросяване на краката и ходилата
  • Трудно зарастващи рани
  • Ампутация

Как да намалим нивата на кръвната захар?

Следенето на кръвната ви захар е много важно, тъй като ако имате диабет, високите нива на глюкоза в кръвта могат да доведат до сериозни усложнения. Но с редовно наблюдение и правилно лечение можете да поддържате здравословни нива и да избегнете тези проблеми.

Здравословното хранене

Здравословното хранене не е задължително да бъде трудно. Ако консумирате правилните храни, ще имате по-голям шанс да живеете пълноценно. Заменете преработените храни с високо съдържание на въглехидрати с полиненаситени мазнини и фибри за подобряване на инсулиновата чувствителност и по-добър гликемичен контрол.

Забранени храни при висока кръвна захар

Трябва да избягвате и трансмазнините. Те са вредни не само за нивата на кръвната захар, но и за целия организъм. Белият хляб, макаронените изделия и белият ориз също не са позволени. Те се произвеждат от рафинирано брашно, което е бърз въглехидрат и също води до внезапни скокове в нивата на инсулина. Можете да ги замените с пълнозърнестите им варианти, но внимавайте с количествата.

Разрешени храни при висока кръвна захар

Канелата е подправка, която се препоръчва, защото помага за контролиране на нивата на кръвната захар. Проучванията показват, че при хората с диабет тип 2, които използват канела ежедневно, нивата на кръвната захар на гладно се понижават само след два месеца. че Желателно е хората, които нямат диабет, но са изложени на риск от него, могат да помогнат за предотвратяване на заболяването, като консумират храни с високо съдържание на канела.

Куркума – Съставките на тази подправка подпомагат и предотвратяват прогресирането на диабета.

Сирене и кисело мляко – Консумацията на млечни продукти намалява риска от диабет с до 12%.

Черен шоколад – Хората, които често консумират натурален шоколад, намаляват риска от диабет с до 31% и риска от сърдечносъдови заболявания с 37%, плюс 29% намаление на риска от инсулт.

Ядки – Редовният прием на ядки намалява разпространението на метаболитния синдром, рисков фактор за диабет тип 2, средно с 5%.

Ягодите са пълни с антиоксиданти, които са важни за предотвратяване на сърдечни заболявания. Естествената захар в ягодите може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар, като забавя освобождаването ѝ в кръвта. В една чаша ягоди се съдържат около 74% от препоръчителния дневен прием на витамин С. И освен това са много вкусни.

Съединенията, открити в червеното вино, също помагат за регулиране на производството на инсулин, което намалява риска от развитие на диабет.

Кафе – То съдържа съставки, които потискат хормона, играещ важна роля при диабета. Хората, които пият четири или повече чаши кафе дневно, са с 50% по-малко застрашени от развитие на диабет тип 2.

Висока кръвна захар - симптоми, установяване, и съвети за поддържане на здравословна кръвна захар
Инфографика на разрешени храни при висока кръвна захар

Ябълките също съдържат съставки, които предотвратяват диабета. Консумирайте ябълки, круши и боровинки, за да избегнете тази неприятна болест.

Спанакът и зелето са отлични източници на витамин К, който намалява риска от диабет с 14%.

Сьомгата е богата на витамин B  и D, може да предотврати появата на рак на дебелото черво и диабет.

Доказано е, че джинджифилът намалява възпалението на дебелото черво и панкреаса, както и диабета.

Пшеничните трици са богати на магнезий и могат да намалят риска от диабет тип 2, ако се приемат постоянно.

Яденето на кафяв ориз поне веднъж седмично е ефективен начин да намалите риска от полипи на дебелото черво и диабет.

Пиенето на вода има един от най-силните ефекти върху здравето ви. Водата не само извлича токсините от тялото, но и повишава енергията, регулира телесната температура и намалява глада.

Физическа активност

Упражненията могат да помогнат на организма с понижаване на нивата на кръвната захар и кръвното налягане, като в същото време се увеличава енергията и сънят става по-пълноценен. Ако упражненията не са ви по вкуса, има и други възможности.

Невинаги е възможно да се намери време за упражнения, но никога не е късно да започнете. Доказано е, че физическите упражнения помагат при хронични заболявания като диабет и високо кръвно налягане. То също така повишава енергийните нива и качеството на съня. Ако не харесвате интензивните упражнения, опитайте тези алтернативи: йога, стречинг или тай чи.

Ходенето пеша е един от най-ефективните начини за поддържане на добра физическа форма и здраве. Освен това не излиза скъпо, не натоварва тялото и няма нужда от специално оборудване. Ако имате проблеми със ставите, това е най-доброто решение. Ходенето е полезно не само за сърцето, но може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Танците са забавно занимание, което можете да правите у дома. Това е идеален начин за упражнения, тъй като не изисква специално оборудване и също така подобрява вашето настроение. Танците са идеалното съчтание между полезното и приятното. Лесни са и безплатни, защото в интернет има хиляди клипчета, които показват как се танцува, както и разнообразие от песни.

Плуването е чудесна възможност за хората с диабет тип 2, тъй като може да помогне за намаляване на теглото, подобряване на кръвообращението и мускулния тонус. Освен това то е и слабо въздействащо упражнение, което не натоварва ставите ви, както бягането или колоезденето. Но преди да се запишете на плуване, трябва да информирате треньорът ви, че страдате от диабет.

В едно скорошно проучване изследователите установяват, че участниците, които са ходили по стълбите в продължение на три минути, два часа след хранене, са изгорили допълнително 150 калории. Ако имате диабет тип 2, това е най-добрият начин да изгорите излишната захар. Това е и чудесен начин да накарате сърцето и белите си дробове да работят по-бързо!

Силовите тренировки са едно от най-добрите упражнения, които можете да правите, за да поддържате или подобрявате здравето си. Тялото ви ще бъде по-здраво и по-силно, ако включите тези упражнения в рутинната си програма. Започнете с малки упражнения, но постепенно увеличавайте тежестта, която вдигате, за да постигнете по-голям ефект. Можете да практикувате и у дома с различни упражнения като вдигане на кутии или бутилки с вода, лицеви опори, планк.

Колкото и странно да звучи, градинарството е един от най-добрите начини за физическа активност. Дори да не ви се тича или не ви се вдигат тежести, прекараното време на открито в градината може да бъде забавен, ползотворен и ободряващ начин за тренировка. Обмислете градинарството като алтернативна форма на физическо натоварване и го опитайте още днес.

Намаляването на теглото

Намаляването на теглото е най-важната стъпка за предотвратяване и лечение на високо кръвно налягане и диабет тип 2. Дори малка загуба на тегло може да осигури значителни ползи за здравето. Проучване, публикувано в списание „Хипертония“, установява, че само 7% намаление на телесното тегло понижава риска от диабет с 58%.

Сънят

Сънят е изключително важен за нашето благосъстояние. По време на сън тялото ви претърпява много промени, но има и много други ползи. Проучванията показват, че достатъчното количество сън може да помогне за психичното здраве, контрола на теглото и да намали риска от диабет.

Стресът

Контролирането на стреса е ключът към успеха. То може да ви помогне да постигнете целите си и да живеете по-хубав живот. Всички изпитваме някакво ниво на стрес, но когато той стане хроничен, може да доведе до развитие на хронични симптоми в организма, като тревожност и депресия. Може да успеете да се справите със симптомите си, като разработите работещ за вас план и го следвате последователно във времето.

Хората с инсулинова резистентност, свързана с неактивност, са изложени на риск от диабет, сърдечни заболявания и други болести. От друга страна, при хората с епизодичен стрес, като например тези, които изпълняват или имат работа, която е свързана с големи физически или емоционални усилия, се наблюдава намаляване на кръвната захар, която захранва мускулите с допълнителна енергия. Това е спасило живота на не един или двама от нашите предшественици.

Следвайте тези съвети, за да предотвратите повторно появяване на висока кръвна глюкоза -10 най-добри съвета

Промените в начина на живот са най-добрият начин за намаляване на кръвната захар без да прибягвате към употребата на лекарства. Съществуват различни начини, които могат да ви помогнат да водите по-здравословен живот, включително правилно и съобразено хранене, а за постигане на още по-добри резултати се препоръчва и изпълняването на физически упражнения.

Извършването на тези малки промени ще ви помогне да се чувствате по-добре, по-щастливи и най-важното – по-здрави!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе