Топ 5 на най-добрите български любовни филми

Топ 5 на най-добрите български любовни филми
Интересно

Топ 5 на най-добрите български любовни филми

Най-добрите български любовни филми са в топ класацията за най-обичани филми. Темата за любовта е много вдъхновяваща както в живота, така и в киното. Сред богатата гама от романтични български филми, сме избрали най-добрите 5 филма, които са любими на много поколения. Те разглеждат любовта от различни аспекти и перспективи, има герои с различни характери, истории с драматичен край и произведения в различни жанрове.

Когато говорим за изкуство – филми, книги, картини, всеки проявява свой собсвтен вкус. Но има някои произведения в киното със световна слава, които са любими на всички българи.

Тук ви представяме класация на най-хубавите български романтични филми за всички времена.

Топ 5 на най-добрите български любовни филми

Защо всички обичаме „Оркестър без име“?

„Опасен чар“ – най-забавните цитати от филма

Топ 10 най-гледани филма за 2023

infomax-logo-50-15-HWМария Бакалова ще организира киноклас в родния си Бургас

Ето кои са топ 5 най-добрите български любовни филми:

„Осъдени души“

Филмът е екранизиран по известния роман на Димитър Димов. Силен и доста разтърсващ филм, в който главна героиня е Фани Хорн, която се влюбва в отец Рикардо Ередия. Той е испански свещеник и лекар, който се грижи за болните от холера по време на Испанската революция. Образите на героите са изградени с голям психологизъм и дълбочина.

Топ 5 на най-добрите български любовни филми
Снимка: https://bnr.bg/

Това е българска класика, която остава вечна в киното. Музиката във филма е на Митко Щерев, която оставя огромна следа в постиженията за филмова музика.

„Козият рог“

Филмът е определян като връх в българското кино. Той притежава много награди както от български, така и на международни кинофестивали. С филма „Козият рог“ България е забелязана на световната сцена.

Методи Андонов е режисьор на филма и сценарият е написан по едноимения разказ от книгата  „Диви разкази“ на Николай Хайтов. В главните роли участват Катя Паскалева и Антон Горчев. Музиката към филма е на Мария Нейкова, като основната тема е непреходната любов. По-късно се ражда незабравимата песен „Двама“, станала популярна в изпълнени е на Мария Нейкова. Основната тема във филма е любовта и начинът да я запазим.

Топ 5 на най-добрите български любовни филми
Топ 5 на най-добрите български любовни филми Снимка: facebook

Главната героиня Мария е отгледана в обстановка на омраза и желание за отмъщение, но всичко се преобръща, когато се влюбва в един овчар. Момичето, познало вече любовта, забравя за отмъщението. Баща и убива овчаря, за да може да върне дъщеря си, но Мария избира друг път.

Филмът е номиниран за участие в кинофестивала в Кан, а също и за американските награди „Оскар“.

„Крадецът на праскови“

„Крадецът на праскови“ е български игрален филм от 1964 година, създаден по едноименната повест на Емилиян Станев. Сценарист и режисьор е Въло Радев. Действието във филма се развива в края на Първата световна война, в старопрестолно Търново.

На фона на назряваща национална катастрофа, една голяма любов се възражда. Тя е безнадеждна, но и светла, като вечната, истинска любов. В ролите участват Невена Коканова, Раде Маркович, Наум Шопов. Трагична и разтърсваща любов, която се улавя в малките моменти.

Топ 5 на най-добрите български любовни филми
Топ 5 на най-добрите български любовни филми Снимка: pinterest

Филмът печели награди на фестивала във Варна – на журито за най-добра женска и мъжка роля.

„Всичко е любов“

Един от най-обичаните и гледани български любовни филми. Прекрасният образ на „лошо момче“ е изигран от Иван Иванов, който ни вълнува със своята игра, характер, чар и излъчване.

Радо се влюбва в момиче, с което любовта им е обречена, абсолютно невъзможна, но за която те искат да се борят.

Топ 5 на най-добрите български любовни филми
Топ 5 на най-добрите български любовни филми
Всичко е любов

Режисьорът на филма е Борислав Шаралиев, а сценарист Боян Папазов.  Музиката във филма е  на композитора Веселин Николов. В ролите може да видите Иван Иванов, Янина Кашева, Мария Стефанова.

Незабравим филм за една голяма любов, който е сред най-добрите български любовни филми.

„Отклонение“

Филмът е направен по романа „Пътуване към себе си“ на Блага Димитрована и разкрива на екрана една невъзможна, изплъзваща се любов, която не подлежи на разума. Двама души, които са били заедно, но са се разделили. Възникват въпроси, има съмнения, но има надежда. Красива история за влюбването на двама души.

Топ 5 на най-добрите български любовни филми
Топ 5 на най-добрите български любовни филми
Снимка: pinterest

Музиката към филма е на Милчо Левиев. Сценарият е на Блага Димитрова, режисьор на филма е Гриша Островски. В главните роли са Невена Коканова, Иван Андонов, Стефан Илиев.

Филмът има следните награди – Варна за женска роля, за операторска работа, Първа награда „Златен медал“ на фестивала в Москва и други.

Tagged , , ,
на горе