Брус Лий починал от свръххидратация! Вредна ли е тя?

Брус Лий
Добра форма Интересно

Брус Лий починал от свръххидратация! Вредна ли е тя?

Близо 50 години след като Брус Лий почина на 32-годишна възраст през юли 1973 г., ново проучване твърди, че е разкрита точната причина за смъртта на известния актьор. Официалната версия досега беше, че Брус е починал от оток на мозъка, като реакция на болкоуспокояващите, които е приемал. Новото изследване обаче предполага, че истинската причина за преждевременната му смърт е „неспособността на бъбреците му да отделят излишната вода“.

Остров Капри –  скъпоценната перла на Италия

Били Айлиш със супер изненада на червения килим

Вечната любов: 5 филма, вдъхновени от любовта

Проучването, проведено от група нефролози в Испания, е публикувано в изданието от ноември 2022 г. на Clinical Kidney Journal.

„Ние предполагаме, че неспособността на бъбреците да отделят излишната вода е убила Брус Лий“, пишат авторите, добавяйки, че при Лий има „множество рискови фактори за хипонатриемия“ (ниско ниво на натрий в кръвта). Авторите на изследването твърдят, че Брус Лий може да е приемал необичайно големи количества течности, поради диетата си, която се състояла от прием на много сокове и протеинови напитки. Актьорът е употребявал и марихуана, която води до повишена жажда.

„В обобщение, при Брус Лий има множество рискови фактори, предразполагащи го към хипонатриемия, в резултат на намеса в механизмите за водна хомеостаза, които регулират както приема на вода, така и отделянето й. Ние предполагаме, че Брус Лий е починал от специфична форма на бъбречна дисфункция: неспособността да отделя достатъчно вода, за да поддържа водната хомеостаза“, пишат учените.

Това според тях, може да доведе до „хипонатриемия, мозъчен оток и смърт в рамките на часове, ако излишният прием на вода не е съчетан с отделянето й с урината.

„Фактът, че ние сме 60% вода, не ни предпазва от потенциално смъртоносните последици от пиенето й с по-висока скорост, отколкото нашите бъбреци могат да отделят излишните й количества. По ирония на съдбата, Лий стана известен с цитата си: „Бъди вода, приятелю мой“! Но излишната вода, както изглежда, в крайна сметка го е убила“, допълват в заключение учените.

Шокиращите резултати от изследването пораждат въпроса: „Вредна ли е консумацията на твърде много вода?”

„Има множество съобщения за смъртни случаи, поради прекомерен прием на вода. Това може да повиши вътречерепното налягане, което да доведе до различни симптоми и в екстремни ситуации да бъде фатално. „Свръххидратацията“ и „водната интоксикация“ възникват тогава, когато човек приема повече течности, отколкото бъбреците му могат да елиминират чрез урината“, посочва д-р Манодж Мехта, старши консултант в Sterling Hospitals, Vadodra.

Д-р Адитя Чоути, старши консултант по вътрешна медицина и диабетолог в болница Fortis, Cunningham Road, Бенгалуру, посочва, че е много рядка възможността някой да умре поради прием на големи количества вода.

„Прекомерният прием на вода е известен като водна интоксикация или хиперхидратация. Тя провокира смущения в електролитите в тялото, което от своя страна, може да доведе до спад в нивата на натрия, причинявайки гърчове, мозъчен оток и в крайна сметка, смърт“, казва той.

Д-р Мехта обяснява, че докато нормалните бъбреци са способни да отделят до един литър течност на всеки час, приемът на повече от това количество може да доведе до хипонатриемия.

„Леката хипонатриемия причинява минимални оплаквания, но тежките случаи могат да доведат до „мозъчен оток“ и нарастващи „неврологични“ симптоми, като объркване, дезориентация, гърчове, кома и дори смърт“, уточнява той.

И така, колко вода трябва да пием?                                     

„Няма официални препоръки какво количество вода да пием. Някои източници препоръчват да се приемат не повече от 0,8 до 1,0 литра вода на час, за да се избегне водна интоксикация. Прекомерният прием на вода причинява също и психични заболявания“, казва д-р Манодж Мехта.

Няколко фактора, включително здравословното ви състояние и начина на живот, може да наложат коригиране на общото количество течности, които приемате всеки ден.

„Като общо правило, човек може да направи прости изчисления. Водата (в литри), която да пиете всеки ден е равна на вашето тегло (в kг) x 0,033. Например, ако сте 60 кг, трябва да пиете около 2 литра вода всеки ден“, предлага експертът.

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе