Безусловната любов: ключът към трайна връзка
Любов и партньорство

Безусловната любов: ключът към трайна връзка

 

Направете крачка назад, за да видите по -голямата картина на вашето партньорство и начините за поддържане на здрави отношения. Това ще помогне на любовта ви да расте и да процъфтява.

 

Безусловната любов е специален вид любов, която не се появява на пръв поглед. Наистина е възможно да я възпитате в себе си. В древна Гърция безусловната любов се е наричала „Агапе“.

„Любов … Какво е любов? Любовта е да обичаш някого такъв, какъвто е, кой е бил и ще бъде. “ ~ Крис Мур

Имали ли сте някога любовна връзка, в която сте чувствали, че работата на другия е да ви направи щастливи, да задоволите всичките ви нужди, да ви разбере и да знае какво искате, без да питате?

 

Или вие бяхте от другата страна на този сценарий? Вие бяхте партньорът, който трябваше да задоволи другия човек и да управлява щастието му.

 

Всяка от тези ситуации е разочароваща . Един партньор никога не се чувства щастлив и доволен в една връзка, когато очаква невъзможното от другия човек.

 

На свой ред другият партньор се чувства подценен и претоварен от неизчерпаемите емоционални нужди и нпретенции на другия.

 

Понякога възниква ситуация, когато и двамата партньори очакват кой от тях ще зарадва другия. Те непрекъснато се сблъскват с нуждата и разочарованието, което води до срив в отношенията .

Продължителната връзка не може да се изгради просто върху партньорство, при което един или и двамата хора търсят „домакин“, който да осигури емоционална и психологическа храна.

 

Продължителната връзка изисква безусловна любов.

 

Какво е безусловна любов?

 

Терминът „безусловна любов“ може да означава, че единият партньор наистина се опитва да задоволи всички нужди на другия партньор, да прочете мислите му, да приеме и игнорира поведение и действия, без значение колко егоистични или взискателни.

 

Но това не е безусловна любов. Това е взаимно зависима любов . Тя не се основава на здрава основа на самочувствие и уважение към уникалния човек, който споделя връзка с вас.

 

Безусловната любов в една връзка започва от вас самите

 

За да поставите основата за дългосрочна, здрава връзка , първо трябва да имате добре развита самооценка и самочувствие .

 

Това не означава, че никога нямате емоционални затруднения или нужда от временна подкрепа и допълнително внимание.

 

Но трябва като цяло да се обичате и да познавате положителните качества, които внасяте във връзката. Това също означава, че вие ​​като човек сте самостоятелен и самодостатъчен, без да се налага партньорът ви да ви определя или допълва. Можете да бъдете с някого и в същото време да останете напълно себе си – човек, когото обичате и уважавате.

 

Ако трябва да повишите самочувствието си или ако не се чувствате уверени в себе си като способен, ценен човек, връзката ви ще пострада. Несигурността ви ще се отрази на партньора ви и цялостното ви щастие.

 

Най -доброто, което можете да направите за връзката си, е да се научите да обичате себе си . Предлагането на безусловна любов към себе си означава, че можете да се смятате за достоен и обичан, въпреки всички възприемани недостатъци или минали грешки.

 

В самата връзка безусловната любов е способността да обичаш друг човек такъв, какъвто е. Ако сте се влюбили в този човек и искате да изградите трайна връзка с него, тогава трябва да го разглеждате като уникален човек , а не като продължение на себе си.

 

Когато срещнете някой, който ви обича такъв, какъвто сте, тогава можете да го обичате такъв, какъвто е – това е невероятно преживяване на безусловна любов.

 

Вашият партньор може да се различава в много отношения от вас : той гледа на света по различен начин и има свои собствени навици, които не споделяте. Можете да прегърнете тези различия, защото те са част от този уникален човек, когото обичате.

 

Но достатъчно ли е любовта за изграждане на трайна връзка? И безусловна любов ли е, когато каквото и да прави вашият партньор, чувствата ви не се променят?

 

Отговорът е не и на двата въпроса.

 

Безусловната любов в контекста на добрите отношения е танц, в който участват и двамата партньори. Започвате с основите на любовта към себе си, взаимната любов и уважението. Виждате и приемате същността на другия човек, неговата вродена личност и мироглед.

 

Признавате влиянието на неговото възпитание, житейски опит и вкоренено поведение.

 

Но … Безусловната любов в контекста на дългосрочна връзка отнема много място . Като част от любовта към себе си, вие познавате личните си граници и границите на това, което смятате за приемливо и здравословно поведение и отговори от любимия човек.

 

Според изследване на психолози за взаимоотношения, вашата работа в една връзка е да „използвате влиянието си по грижовен и дисциплиниран начин, за да създадете балансиран обмен с партньора си“.

 

Такива умения не се използват за „контрол“ или „манипулиране“ за егоистична изгода, а за поддържане на взаимноизгодни и възнаграждаващи партньорства .

 

Когато и двамата партньори са наясно с личните си граници и се стремят да общуват с любов и без заплаха, тогава връзката заздравява с годините.

 

Комуникацията открито, доброволните преговори, компромисите и корекциите могат да ви помогнат да изградите силни взаимоотношения . В такава връзка безусловната любов се развива и насища връзката все повече и повече.

 

И за двамата партньори безусловната любов означава здравето на връзката на първо място . Това е умишлено решение, взето и от двамата.

 

БЕЗУСЛОВНАТА ЛЮБОВ В ЕДНА ВРЪЗКА ВКЛЮЧВА:

  • редовна и открита комуникация;
  • умения за активно и ангажирано слушане;
  • готовност за спокойно изразяване на загриженост или негодувание;
  • готовност за корекции в поведението, без да се нарушават личните граници;
  • готовност за поставяне на граници;
  • способността да се възприемат и дори да се приемат личностни различия, които не застрашават здравето на връзката;
  • готовност да продължите да работите върху собственото си самосъзнание и самочувствие;
  • пълна увереност, че вашият партньор е надежден тил за вас, а вие сте за него;
  • способността да прощаваш и забравяш, особено когато искаш прошка за недостатъци и неуспехи, и има реални усилия да направиш промяна;
  • твърд ангажимент никога да не се отказвате от любовта, за да получите това, което искате или имате нужда;
  • желанието да изразите любовта си с малки ежедневни действия и думи;
  • Решението да се откажете от „малките неща“, които може да ви притесняват, за да можете да се съсредоточите върху най -добрите аспекти на партньора си;
  • готовност да покаже допълнителна любов и търпение към партньора, когато той преминава през периоди на трудности, тъга или объркване, знаейки, че това е краткотрайно състояние;
  • да обичаш друг заради радостта на любовта, без да мислиш какво ще получиш в замяна.

Безусловната любов е нещо по -сложно и объркващо, отколкото просто да обичаш партньора си „независимо от всичко“. Направете крачка назад, както изисква безусловната любов, за да видите по -голямата картина на вашето партньорство и начините за поддържане на здрави отношения. Това ще помогне на любовта ви да расте и да процъфтява.

Tagged , , , , , , ,
на горе