Анти-ейджинг защита от слънцето
Здраве и красота

Анти-ейдж защита от слънцето

Опънатата гладка кожа е символ на младостта и красотата. Особено през лятото изпитваме желание да я излагаме на показ – без да я повредим на слънцето. Именно това се случва обаче, ако не й осигуряваме сигурна защита.

Доколко бързо се състаряваме до 70% зависи от външни фактори като UV-светлина и ултравиолетови А-лъчи. Не е невъзможно да се наслаждаваме на слънцето и да предотвратим бръчките, но за целта трябва да познаваме „врага” и да знаем как да се предпазим от него.

Как UV-лъчението уврежда кожата?

Това зависи от типа лъчение. Преди се смяташе, че особено създаващите тена UV-B-лъчи са опасни, защото проникват в най-дълбокия слой на епидермиса и могат да предизвикат слънчеви изгаряния.

В днешно време се знае, че UV-А-лъчите са отговорни за увреждания като светлинно обусловени бръчки или майорка-акнето. Тъй като те проникват още по-дълбоко – до кориума (истинската кожа), където поразяват колагеновите влакна. Всички UV- лъчи могат да предизвикат рак на кожата, особено опасни в това отношение обаче са UV-А-лъчите.

Защо ултравиолетовите А-лъчи състаряват кожата?

Фактът, че многото слънце състарява кожата е известен. Именно затова слънцезащитните фактори стават все по-високи и защитата от UV-А-лъчите все по-важна. Ново е обаче познанието за това, че ултравиолетовото А-лъчение, което съставлява 33% от слънчевата светлина, играе друга много важна роля, тъй като може да достига до субкутиса (подкожния слой) и да образува там свободни радикали.

Агресивните кислородни частици, своебразни отпадни продукти на обмяната, атакуват клетъчните структури и принуждават кожата да произвежда един ензим, който я защитатава от лавинообразното им действие, но разгражда колагена. Резултатът от това е, че нашата кожа може да задържа по-малко течности, губи еластичността си и започва да образува бръчки. Ето защо добрите слънцезащитни продукти осигуряват допълнителна UV- A-защита.

Добро антиоксидантно действие имат витамините А, Е и С, включени в състава на крема, но и приемани вътрешно, тъй като повечето кремове не проникват подълбоко от епидермиса. Загубата на течности и еластичност, свързана с поразените колагенови влакна, може да бъде компенсирана посредством задържащи влагата съставки като урея (3-10%), която обикновено се съдържа естествено в кожата и подпомага свързването на влагата.

Как да се предпазим от слънцето?

Важно е да избягваме излагането на слънчева светлина в периода от 11 до 16 часа, тъй като тогава слънчевата радиация е най-силна и следователно вредите са най-големи. Най-малкото, което можем да направим, е да се скрием на сянка под чадъра, да закрием повече части от тялото си с дрехи, да носим шапка, ако ни се наложи да се покажем на открито.

Въпреки всичко обаче няма как да избегнем напълно слънчевите лъчи, а и не бива, тъй като са добър източник на витамин D и влияят положително на организма. При всяко излагане на слънце обаче задължително трябва да използваме козметичен продукт, със слънцезащитен фактор.

Как можем да разберем кой продукт е подходящ за нашия тип кожа?

Изборът на подходящ продукт се определАнти-ейджинг защита я както от типа кожа, така и от интензивността на слънчевото лъчение и времето, прекарано на открито. Като цяло биват определяни няколко типа кожа:

• I-ви тип: изключително чувствителна кожа. Това са хората с рижа или много светла (руса) коса, с наличие на лунички, светли очи. При ниска интензивност на слънцето продуктите, подходящи за представителите на тази група, са с фактор 20 – 30, а при висока интензивност – над 50.

• II-и тип: много чувствителна кожа. Тук влизат хората с руса коса, светла кожа, склонна към появата на лунички. При ниска интензивност на слънцето, те могат да използват препарат със слънцезащитен фактор 20, а при висока – от 30 до 50.

• III-и тип: чувствителна кожа. Към тази група спадат хората със светло-кестеняви и тъмно-руси коси, кафяви очи и матова кожа. При тях естествената защита на кожата е 20 – 30 минути. При ниска слънчева интензивност е достатъчен продукт с фактор 20, а когато има силно слънцегреене, следва да се нанася препарат, с предпазващ фактор поне 20.

Tagged , ,
на горе