Как домашните любимци ни помагат да бъдем щастливи

Как домашните любимци ни помагат да бъдем щастливи
Домашни любимци Психология

Как домашните любимци ни помагат да бъдем щастливи

Животът понякога може да е труден, но хубавото за всички ни е, че домашните любимци могат да ни помогнат! Не само безусловната им любов и приятелство са подкрепата, от която се нуждаем, доказано е, че животните – от зайци до влечуги, намаляват тревожността и влиянието на стреса и напрежението върху мозъка и тялото ни. Домашните любимци са чудесна константа в един постоянно променящ се свят.

За щастие животните не се притесняват от световните пандемии или политиката – докато имат храна, вода, общуване и добри грижи, те са щастливи и се забавляват. Сигурно ни гледат и се чудят за какво е цялата тази суматоха!

HappyWoman_Astrology_1200x300

infomax-logo-50-15-HW Неделя Щонова: Просто влез във вътрешната стаичка на душата си

infomax-logo-50-15-HW Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

И така, какво е това, че нашите любими домашни любимци оказват толкова голямо влияние върху нашето здраве и щастие?

Как домашните любимци помагат на психичното здраве?

Домашните любимци помагат за намаляване на тревогите и стреса, което води до намаляване на кръвното налягане, сърдечния ритъм и риска от сърдечни заболявания. Приятелството с животните помага да се преборим със самотата, а любовта им предизвиква нашата ответна любов. Но как?

Те успокояват ума ни. Самото гледане на животно е съзнателно и успокояващо за нашия забързан мозък в трудни и стресови времена. Те не ни съдят. Животните могат да помогнат на хората да говорят за чувствата си и да ги обработват, без да се страхуват от осъждане. Те сякаш слушат и приемат всичко, което им казваме, и все пак продължават да обичат.

Те са очарователни! Наблюдението на друго живо същество може да подобри вниманието – само наличието на аквариум с рибки е накарало хора, страдащи от болестта на Алцхаймер, да се хранят по-добре.

Домашните любимци предизвикват отделяне на хормони на щастието. Галенето и гушкането на животни предизвиква отделянето на окситоцин – хормона на връзката, който ни кара да се чувстваме сигурни, щастливи и обичани.

4 зодии, които се отнасят с домашните си любимци като с деца
Как домашните любимци ни помагат да бъдем щастливи

Кои домашни любимци подобряват психичното здраве?

Удивително е, но изглежда, че дори най-малката буболечка може да има положителен ефект върху психичното благополучие. Просто наблюдавайте малко дете, запленено от мравка, и вижте радостта и удивлението на лицето му. Доказани са ползите от контакта с животно за намаляване на тревожността, като галенето на костенурки с твърда черупка, както и на меки, пухкави зайчета, облекчава напрежението ни.

Същият ефект на намаляване на стреса обаче не е наблюдаван при галенето на плюшена играчка, така че има нещо в друго живо същество, което ни успокоява.

Много хора традиционно се сещат за кучета, когато мислят за домашните любимци като форма на терапия, но ние не само смятаме, че зайците, морските свинчета и хамстерите са по-сладки, но и проучванията потвърждават ползите от тяхното общуване. Зайците се свързват бързо със стопаните си и разпознават и реагират на гласа ви. Техният нежен, общителен и любознателен характер ги прави идеален домашен любимец за емоционална подкрепа.

Психично здраве на децата и домашните любимци

Връзката между любящ домашен любимец и дете е нещо специално. Грижата за животно може да помогне на децата с ниско самочувствие и да им даде смисъл и цел. Домашните любимци могат дори да помогнат на децата да учат, като повишат увереността и интереса им към книгите и познанието за животните. Те могат да разрушат и социалните бариери – наличието на морско свинче в класната стая помогна на децата с аутизъм да бъдат по-общителни с другите деца и да се усмихват и смеят повече! Дори по-тежки психични състояния могат да бъдат облекчени, като например деца с посттравматично стресово разстройство, които се възползват от това, че просто се грижат за животно.

Как домашните любимци ни помагат да бъдем щастливи
Как домашните любимци ни помагат да бъдем щастливи

Домашните любимци като терапия

Чудесната новина е, че ползите от домашните любимци са толкова добре познати, че животните се използват, за да помагат на хората да се възстановят или да се справят с проблеми с психичното здраве. От 1983 г. насам благотворителна организация в чужбина организира посещения на хора с изтощителни психични и физически заболявания, за да им помогне да се възстановят.

Зайчетата също дават своя принос в подкрепа на психичното здраве в общността чрез работата на различни благотворителни организации по света. Посещавайки учебни заведения, приюти за бездомни, хосписи и дори библиотеки, прекрасният екип от доброволци запознава хората със своите релаксиращи зайци, като им помага да намалят стреса и да увеличат радостта от предизвикателствата в живота.

Изглежда, че ние, хората, сме устроени така, че да се възползваме от взаимодействието с животни, и вероятно затова домашните любимци са наши спътници от зората на времето. И винаги ще бъдат такива, защото любовта към домашните любимци е изключително специална.

 

Вижте още:

С какво да се съобразите, преди да подарите домашен любимец

В какво кучетата са по-добри от мъжете

За какво да внимавате, когато гледате котка

Неща, които никога да не правите на кучето си

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (първа част)

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (втора част)

Tagged , ,
на горе