Пет признака на емоционално интелигентните семейства

Пет признака на емоционално интелигентните семейства
Психология

Пет признака на емоционално интелигентните семейства

Струва ли ви се, че животът е по-сложен, отколкото когато вие сте били дете? Технологиите не само увеличиха възможностите ни от гледна точка на общуване с околните, но и усложниха значително взаимоотношенията ни. В днешно време всеки е забил глава в телефона си, а изкушенията за децата, като алкохол и наркотици, са много по-достъпни. Тук голяма роля играе семейството.

Родителството обаче също не идва с инструкции и често е трудно да се разбере как да се отгледат емоционално здрави и интелигентни . Това е важно умение, което се изисква, особено в трудните времена, които живеем. Децата трябва да се научат да мислят ясно и да вземат здравословни решения за себе си.

В тази връзка ви предлагаме пет признака на емоционално интелигентните семейства:

–  Чувството за идентичност като семейство е очевидно в емоционално здравите семейства. Има чувство за „ние“ и гордост, че сме част от семейството. Членовете на семейството имат начини да се застъпват един за друг и въпреки че очевидно може да има разногласия или съперничество между братя и сестри, има и сигурност в смисъла на принадлежност. Тези семейства се държат заедно пред останалите, без значение дали имат конфликти помежду си.

Подхранват оптимизма, като същевременно приемат реализма. Емоционално интелигентните семейства имат начин да подхранват позитивното мислене, като същевременно разпознават и приемат реалността. Има вяра в себе си и един в друг, че каквито и трудности да са на пътя им, те могат да ги преодолеят. Те не се изолират помежду си, а винаги ще се обърнат към другите за помощ. В същото време обаче те вярват в собствената си способност да се справят с нещата.. Освен това те са по-склонни да виждат доброто в живота, вместо да се спират на лошото.

Родителите и бабите и дядовците учат чрез пример, както и чрез истории. Чрез разговор и пример родителите учат децата как да създадат емоционално интелигентен живот. Уроците могат да включват разрешаване на конфликти, управление на финанси, справяне с трудни взаимоотношения, употреба на алкохол или дори начини за справяне с проблеми като тревожност или депресия. Вместо да изнасят лекции, родителите споделят собствения си опит с децата си, като така им показват, че и те са минали по техния път.

Мненията и идеите на децата се извличат и зачитат при вземането на решения. Родителите продължават да напътстват и насочват малките, но също така ги насърчават да споделят своите мисли и мнения. Децата могат да бъдат помолени да определят собствените си наказания за проблемно поведение. Правилата могат да бъдат договорени. Родителите осъзнават, че децата им трябва да се научат да мислят сами и не искат да им отнемат този шанс, влизайки в ролята на диктатори.

Разпознават и признават чувствата си, дори негативните, като се учат на начини за ефективно справяне с тях. Нормално е понякога всеки да изпитва негативни чувства като гняв, разочарование и яд, като ролята на родителите тук е да научат децата си да разпознават тези емоции и да ги приемат. Проблемът НЕ е в това да имате тези чувства, а по-скоро се крие в това как се управляват тези емоции. Родителите учат децата как да се успокоят, когато изпитват силни вълнения и как да се почувстват добре.

Вижте още ⤵️

Добри домакини по хороскоп: любопитна оценка на 12 знака на зодиака 

Признаци, че сте жертва на емоционално насилие във връзката си 

Среща се с мен, но мисли за друга. Виж признаете, които го издават, че в мислите си има друга 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе