Джогингът удължава живота
Добра форма

Джогингът удължава живота

Може да не ви се вярва, но джогингът по един час само веднъж седмично може да увеличи продължителността на живота на човек с около шест години. Твърдението е подкрепено от научно изследване.

Още повече – последните проучвания по въпроса показват, че бягането се отразява по-благотворно на цялостното здраве на организма от продължителните тренировки във фитнеса.

Това са заключенията на учени от университетската болница “Bispebjerg” в Копенхаген, които провели тест с участието на 20 000 мъже и жени на възраст между 20 и 93 години. Резултатите на изследването показали, че при представителите на силния пол, бягали по 1-2 часа на седмица, средната продължителност на живота се увеличава с 6,2 години, а при жените – с 5,6 години. Също важно откритие при проучването е, че рискът от настъпването на внезапна смърт при хората, практикуващи джогинг, е с 44% по-нисък от този, които не си падат по бягането.

Датските учени напомнят, че джогингът носи многобройни ползи за здравето на човека. Въпреки че повечето хора го свързват само с отслабване. Но учените твърдят, че с навика да бягаме подобряваме дишането, понижаваме кръвното налягане, извършваме превенция на затлъстяването, подобряваме сърдечната функция, повдигаме самочувствието и настроението, както и повишаваме социалното взаимодействие.

Ето и по-подробно описание на това как джогингът влияе на организма на човека:

Бягането укрепва сърцето, като се увеличават броя на капилярите и на червените кръвни клетки. Благодарение на това сърцето става по-силно.

Увеличава се капацитетът на мускулите да използват достигналия до тях кислород. Добре тренираното сърце изпомпва повече кръв за един цикъл в сравнение с нетренираното. А с увеличаване на кръвния поток се увеличава и количеството кислород. Всички органи и тъкани получават повече кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества.

Облекчава се стреса. Вероятно вие е познато, че нервното напрежение и умората водят до натрупване на отпадни продукти в организма. Обилното изпотяване помага да се освободим от тях. А какъв по-добър начин от това да се изпотим, ако не с бягане.

Отделят се ендорфини или„хормоните на щастието“. Ето защо, след тренировка с бягане се усеща лека еуфория и потиснатото настроение изчезва.

Tagged , ,
на горе