Шприцовани сладки с мас – традиционен вкус, който стопля сърцето

Шприцовани сладки с мас – традиционен вкус, който стопля сърцето

Приготвяне

20 минути

Готвене

15 минути

Общо

35 минути

Порции

4 порции

Ако има аромат, който носи спомени от детството и уюта на бабината кухня, то това е ароматът на току-що изпечени шприцовани сладки с мас. Хрупкави отвън, с нежна и маслена сърцевина, тези сладки са доказателство, че понякога простите съставки създават най-впечатляващия вкус.

В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите тези класически бисквитки – точно като едно време, но с модерно докосване и изпипани детайли. Гарантираме – ще се влюбите в резултата още с първата хапка!

Необходими продукти

  • 300 г свинска мас (препоръчително домашна, без сол – за автентичен вкус)

  • 1 ч.ч. захар

  • 1 яйце

  • 1/2 ч.ч. кисело мляко

  • 1 к.л. сода бикарбонат

  • 1 к.л. бакпулвер

  • 2 пакетчета ванилия

  • Около 500 г пресято брашно (приблизително, според нуждите на тестото)

  • Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

Да започваме приготвянето на шприцовани сладки с мас:

Шприцовани сладки с мас – традиционен вкус, който стопля сърцето
шприцовани сладки с мас / снимка с права на HappyWoman.bg

Пригответе основата:
В голяма купа смесете разтопената мас със захарта и добре разбитото яйце. Към тях добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата, както и бакпулвера и ванилията.

Замесване на тестото:
Постепенно започнете да добавяте пресятото брашно, като бъркате до получаването на меко, гладко и нелепнещо тесто. При нужда добавете още малко брашно. Тестото трябва да бъде достатъчно стабилно, за да се шприцова, но не прекалено твърдо.

Охлаждане:
Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилник за около 30 минути. Това ще го направи по-лесно за работа и ще гарантира перфектна форма при шприцоване.

Формиране и печене:
С помощта на шприц или пош оформете сладките върху тава, застлана с хартия за печене. Подредете ги с внимание, оставяйки разстояние между всяка, защото леко се разливат при печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 15 минути, или до леко златист цвят.

Финалният щрих:
Докато сладките са още топли, ги поръсете щедро с пудра захар. Тя се разтапя леко върху повърхността и придава завършен, изискан вкус.

Съвети за перфектен резултат на шприцовани сладки с мас:

  • Използвайте свинска мас с неутрален аромат за най-добър вкус.

  • За още по-богат аромат, добавете щипка канела или малко настъргана лимонова кора в тестото.

  • Сладките са изключително трайни – съхранявайте ги в кутия и ще бъдат свежи и ароматни дни наред.

Защо да приготвите шприцовани сладки с мас?

Тази рецепта съчетава уют, традиция и вкус, който не се забравя. Перфектни са за празници, следобедно кафе или просто за момент на сладко удоволствие у дома. А най-хубавото? Приготвят се лесно, с обикновени съставки, но носят усещане за нещо специално.

Опитайте и споделете – вкусът ще ви върне в детството!

Да приготвим заедно още любими рецепти:

Сладки таралежчета: Усмивка във всяка хапка

Изкушаваща френска селска торта

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе