

20 минути
15 минути
35 минути
4 порции
Ако има аромат, който носи спомени от детството и уюта на бабината кухня, то това е ароматът на току-що изпечени шприцовани сладки с мас. Хрупкави отвън, с нежна и маслена сърцевина, тези сладки са доказателство, че понякога простите съставки създават най-впечатляващия вкус.
В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите тези класически бисквитки – точно като едно време, но с модерно докосване и изпипани детайли. Гарантираме – ще се влюбите в резултата още с първата хапка!
300 г свинска мас (препоръчително домашна, без сол – за автентичен вкус)
1 ч.ч. захар
1 яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 к.л. сода бикарбонат
1 к.л. бакпулвер
2 пакетчета ванилия
Около 500 г пресято брашно (приблизително, според нуждите на тестото)
Пудра захар за поръсване
Пригответе основата:
В голяма купа смесете разтопената мас със захарта и добре разбитото яйце. Към тях добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата, както и бакпулвера и ванилията.
Замесване на тестото:
Постепенно започнете да добавяте пресятото брашно, като бъркате до получаването на меко, гладко и нелепнещо тесто. При нужда добавете още малко брашно. Тестото трябва да бъде достатъчно стабилно, за да се шприцова, но не прекалено твърдо.
Охлаждане:
Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилник за около 30 минути. Това ще го направи по-лесно за работа и ще гарантира перфектна форма при шприцоване.
Формиране и печене:
С помощта на шприц или пош оформете сладките върху тава, застлана с хартия за печене. Подредете ги с внимание, оставяйки разстояние между всяка, защото леко се разливат при печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 15 минути, или до леко златист цвят.
Финалният щрих:
Докато сладките са още топли, ги поръсете щедро с пудра захар. Тя се разтапя леко върху повърхността и придава завършен, изискан вкус.
Използвайте свинска мас с неутрален аромат за най-добър вкус.
За още по-богат аромат, добавете щипка канела или малко настъргана лимонова кора в тестото.
Сладките са изключително трайни – съхранявайте ги в кутия и ще бъдат свежи и ароматни дни наред.
Тази рецепта съчетава уют, традиция и вкус, който не се забравя. Перфектни са за празници, следобедно кафе или просто за момент на сладко удоволствие у дома. А най-хубавото? Приготвят се лесно, с обикновени съставки, но носят усещане за нещо специално.
Опитайте и споделете – вкусът ще ви върне в детството!
Да приготвим заедно още любими рецепти:
Сладки таралежчета: Усмивка във всяка хапка
Изкушаваща френска селска торта