Хрупкави чушки бюрек

Приготвяне

10 минути

Готвене

30 минути

Общо

40 минути

Порции

5 порции

Чушките бюрек са от онези ястия, без които не може да мине менюто на нито едно заведение, предлагащо българска национална кухня. Дали чушките бюрек са предястие, или пък чушките бюрек са основно ястие не може да се каже еднозначно. Сигурно е обаче, че чушките бюрек са много вкусни и любими.Тази рецепта е традиционно по нашенски – вкусни чушки бюрек, които са прекалено вкусни, за да им устоите.

Необходими продукти

10 бр печени белени чушки
2 ч.ч. олио за пържене

За плънката:
300 г сирене
1 яйце
1/2 ч.л. чубрица ( 8 стръка пресен копър – ситно нярязан )

За панировката:
1 ч.ч. брашно за паниране
2 яйца
1 ч.ч. галета за паниране

за млечния сос:

1/2 кофичка кисело мляко
3 стръка ситно нарязан копър
сол на вкус
1 с.л. олио от пърженето на чушките
3 скилидки чесън

Начин на приготвяне

Ето как се приготвят стъпка по стъпка чушки бюрек:

Изпечете чушките на плоча, сложете ги в кутия с капак и ги оставете да изстинат. Обелете ги и почистете от семето.

чушки бюрек
Хрупкави чушки бюрек

След това настържете на едро ренде сирене. Добавете яйца и чубрицата и размесете.

чушки бюрек
Хрупкави чушки бюрек

В продълговата тава счупете яйцата за панировка и разбийте с вилица.

Разрежете всяка чушка и я отворете, така че да стане един лист.

чушки бюрек
Хрупкави чушки бюрек

Добавете по 1-2 с.л. от плънката със сирене върху половината на всяка изпечена и обелена чушка.

чушки бюрек
Хрупкави чушки бюрек

Прегънете чушката, за да покрие плънката.

чушки бюрек
Хрупкави чушки бюрек

Всяка от напълнените чушки овалете в купа с брашно и потопете в разбитите яйца.

чушки бюрек
Хрупкави чушки бюрек

След това овалете и в галета.

чушки бюрек
Хрупкави чушки бюрек

В дълбок тиган загрейте добре олио и изпържете панираните чушки по 2 минути от всяка страна.

чушки бюрек
Хрупкави чушки бюрек

Докато чакате чушките направете млечния сос. Стрийте чесъна с малко сол, докато стане на кашичка. Смесете с кисело мляко и копър, посолете, сложете олио от пърженето на чушките и разбъркайте добре.

чушки бюрек
Хрупкави чушки бюрек

Поднесете готовите чушки с подлученото с чесън кисело мляко.

чушки бюрек
Хрупкави чушки бюрек

Приятен апетит!

Да приготвим заедно още рецепти:

Малиново тирамису

Какаови мъфини с шоколадово „сърце“

Спанак с ориз – пролетно изкушение

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе