Чушките бюрек са от онези ястия, без които не може да мине менюто на нито едно заведение, предлагащо българска национална кухня. Дали чушките бюрек са предястие, или пък чушките бюрек са основно ястие не може да се каже еднозначно. Сигурно е обаче, че чушките бюрек са много вкусни и любими.Тази рецепта е традиционно по нашенски – вкусни чушки бюрек, които са прекалено вкусни, за да им устоите.
Необходими продукти
10 бр печени белени чушки
2 ч.ч. олио за пържене
За плънката:
300 г сирене
1 яйце
1/2 ч.л. чубрица ( 8 стръка пресен копър – ситно нярязан )
За панировката:
1 ч.ч. брашно за паниране
2 яйца
1 ч.ч. галета за паниране
за млечния сос:
1/2 кофичка кисело мляко
3 стръка ситно нарязан копър
сол на вкус
1 с.л. олио от пърженето на чушките
3 скилидки чесън
Начин на приготвяне
Ето как се приготвят стъпка по стъпка чушки бюрек:
Изпечете чушките на плоча, сложете ги в кутия с капак и ги оставете да изстинат. Обелете ги и почистете от семето.
След това настържете на едро ренде сирене. Добавете яйца и чубрицата и размесете.
В продълговата тава счупете яйцата за панировка и разбийте с вилица.
Разрежете всяка чушка и я отворете, така че да стане един лист.
Добавете по 1-2 с.л. от плънката със сирене върху половината на всяка изпечена и обелена чушка.
Прегънете чушката, за да покрие плънката.
Всяка от напълнените чушки овалете в купа с брашно и потопете в разбитите яйца.
След това овалете и в галета.
В дълбок тиган загрейте добре олио и изпържете панираните чушки по 2 минути от всяка страна.
Докато чакате чушките направете млечния сос. Стрийте чесъна с малко сол, докато стане на кашичка. Смесете с кисело мляко и копър, посолете, сложете олио от пърженето на чушките и разбъркайте добре.
Поднесете готовите чушки с подлученото с чесън кисело мляко.