60 минути
40 минути
90 минути
10 порции
В българската традиция за Бъдни вечер се приготвят много баници, а също така питки и селски лучник, зелник или празеник. В различните краища на България, те са различни и с ранообразни плънки – месо, праз, лук, зеле, цвекло, лапад. Някои домакини смятат, че в лучника се слага ориз и месо, но по традиция лучникът е постен и плънката е само с лук, може праз и подправки. В добавка, в плънката може да се сложи чушка и орехи.
Корите на истинския лучник са домшани и се точат от обикновено тесто с брашно, вода, мая, сол и захар.
Тук ви представяме селски лучник за Бъдни вечер – вкусен и сочен, който ще украси празничната трапеза преди Коледа. Ще бъде ароматен и с хрупкава коричка!
За тестото за корите:
Брашно – ½ кг или колкото поеме
Вода – около 250-300 мл вода хладка
кубче мая
1 малка лъжичка сол
1 голяма лъжица захар
Продукти за плънката на лучника:
10-12-глави кромид лук бял
(1-2 стръка праз голям)
По желание – 2 чушки
По желание за плънката – 150 гр орехи
3 с.л олио
Подправки: чубрица, магданоз, черен пипер, червен пипер.
Има разновидност на лучника с орехи, които дават плътен и богат вкус на плънката.
Започнете да приготвяте селски лучник първо от корите.
Първо
Замесете тестото от дадените продукти, като постепенно добавяте брашно и омесите еластично тесто. Оставете го да втаса в намаслен съд.
Второ
Докато втасва тестото пригответе плънката. Нарежете и задушете кромид, чушките, объркани с подправките. Ако добавяте орехи, нарежете ги на едро, за да се усещат. Опитайте на сол и добавете, ако е необходимо. Оставете плънката настрана, за да изстине първо, за да я използвате и нанесете върху корите.
Трето
Разделете тестото на 5 части, като има една отделна по-голяма част. Разстелете голямата топка върху набрашнен плот, разточете и поставете в намазана тава, така че краищата да остават отвън около 8 см. Така ще загърнете после селски лучник, за да го покриете. Сложете половината плънка.
Четвърто
Разточете втора кора от тестото и поставете върху плънката в тавата. Разпределете добре плънката и поставете трета кора от тесто върху нея. Обърнете и загърнете най-горната кора с краищата, които стоят извън тавата. Загънете корите под формата на „плисе“, леко нагънати. Може да намажете с малко жълтък и олио. Надупчете с вилица селски лучник на няколко места и оставете за малко да втаса.
Пето
Печете селски лучник на 180 C в предварително загрята фурна, на средно положение, около 45 минути до готовност и приятен загар. След изваждане, напръскайте с малко вода, олио, завийте го с кърпа и го оставете да почине окол 30 минути.
Шесто
Сервирайте селски лучник на големи, начупени парчета, за да усетите аромата на лука! Може да сложите шарена сол за вкус! Плънката е много ароматна, кората мека и се топи в устата! Красив, вкусен и сочен лучник за Бъдни вечер!
Добър апетит!
Вижте и още интересни рецепти при нас:
Содена питка с паричка за Бъдни вечер