25 минути
50 минути
75 минути
10 порции
Пълнени чушки с боб са много вкусни и подходящи за Бъдни вечер. Ако веднъж опитате тези постни чушки, ще забравите завинаги плънката с месо и ще си приготвяте само тях. Изберете хубав боб за плънката, който да е от познат български производител. Не смесвайте останалия от миналата година боб с новия. Така ще имате вкусни постни чушки на празничната трапеза.
Ще забравите познатите пълнени чушки с ориз и ще приготвите сухите пълнени чушки с боб на вашата трапеза. По желание може да добавите и други зеленчуци, но тези чушки са изключително вкусни сами по себе си.
700 гр. боб
10-12 бр. чушки
2 л. вода
3 глави лук
½ чаша олио
1 бр. чесън
2 с.л. брашно
Подправки: сол, джоджен, чубрица, червен пипер
Стъпка 1
Подгответе боба, накиснете го във вода около 10 часа. Отцедете го и сложете на котлона. Когато заври, излейте водата и сложете отново студена вода. Оставете да ври, докато бобът омекне.
Стъпка 2
Подгответе сухите чушки (може да използвате от фризер или пресни), като ги накиснете за 15 минути в хладка вода. Така те ще станат по-меки и ще може лесно да ги напълните.
Стъпка 3
Задушете лука в малко олио докато стане прозрачен. Добавете подправките и по желание малко вода към лука, за да направите сос. След това изсипeте при боба, разбъркайте докато се образува кремообразна смес за плънката на чушките.
Стъпка 4
Напълнете чушките с бобената плънка и ги наредете в голяма тенджера или голяма тава, намазана предварително с олио. Когато ги наредите всичките, налейте водата от боба или ½ чаша вода. Сложете малко олио и печете на предварително загрята фурна на 180 C около 30-40 мин.
Сервирайте топли на празничната трапеза!
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Содена питка с паричка за Бъдни вечер
Постен шоколадов кекс: как да си направим вкусен сладкиш без яйца и мляко