Как да си върнете изгубено приятелство

Как да си върнете изгубено приятелство
Психология

Как да си върнете изгубено приятелство

Животът ни среща с много хора в нашето ежедневие. Едни от тях ни стават близки приятели, други не. Можем да разделим пътя ни на различни групи, що се отнася до отношенията ни с околните – компанията, с която сме си играели като деца, съученици, колеги в университета, колеги в работата и още много други, които можем да срещнем просто в парка. Някои от тези хора остават в живота ни завинаги, а с други в един момент прекъсваме връзка, без да сме се карали, просто животът ни разделя. Понякога може да се чувствате тъжни, че вече не контактувате с някой близък до вас човек. Нищо обаче не е загубено и винаги може да се опитате да върнете изгубеното си приятелство.

 

Няколко съвета как да направите това

 

 

Направете първия ход.

 

Ако разстоянието или липсата на време ви накара да загубите скъп приятел, защо да не му се обадите или да го поканите на обяд или вечеря?  Хората, които са приятели от дълго време, разбират как полагането на усилия има голямо значение, когато става въпрос за поддържане на връзка. Съобщение или телефонно обаждане няма да навредят. Просто му покажете, че сте готови да отделите време и енергия, само за да го видите отново. Например, защо не планирате нещо забавно или не посетите в ресторант, който и двамата обичахте? Какво ще кажете за релаксираща вечеря или да отидете на кино, гледайки филм?

 

Извинете се истински.

 

Ако сте загубили някой важен човек поради грешка, която сте направили в миналото, тогава вече знаете какво да направите. Предложете искрено извинение. Може да бъде изключително ужасяващо да признаете вината си, но е необходимо, ако не искате този човек да излезе трайно от живота ви. Дължите му го. Не го губете, само защото се страхувате или се срамувате да се извините. Просто си задайте този въпрос – готови ли сте да пожертвате това, което имате, и просто да излезете поради една единствена грешка, която той лесно може да прости, ако просто направите това, което трябва?

 

Направете непредсказуемото.

 

Не се нуждаете от перфектна формула или гениален план, само за да спечелите хората в живота си. Просто бъдете спонтанни, направете нещо искрено и непредсказуемо. Изненадайте ги и ги накарайте да почувстват колко са важни за вас. Планирайте нещо специално и не очаквайте нищо в замяна. Изпратете им нещо запомнящо се. Създайте нещо, което да им напомни, че са обичани и че имат този човек, който е готов да положи допълнителни усилия, само за да ги накара да се почувстват обичани – списъкът продължава. Всичко, което е необходимо, е да направите първата стъпка.

 

 

Пътувайте заедно.

 

Продължете и направете заедно този незабравим план за пътуване. Може би времето и разстоянието, които са ви разделили преди, сега ще направят пътуването ви забавен начин да опознаете приятеля си за втори път. Хората се променят и понякога дори най-добрите приятели могат да се разделят, но отиването на запомнящо се място, правенето на нови и вълнуващи дейности заедно, може да ви помогне да върнете всичко, което сте загубили по пътя.

 

Говорете за старите времена.

 

Без значение колко дълго сте били разделени, историите за стари времена никога не пропускат да ви върнат към миналото, като приятели и като партньори. Разгледайте стари снимки, спомнете си миналото и върнете най-специалните събития, които сте споделили заедно преди пет, десет, двадесет или повече години.

 

Споделете заедно нови спомени.

 

Единственото постоянно нещо в света е промяната във физически, емоционален или духовен аспект. Ето защо ние също се развиваме в зависимост от това как животът се отнася с нас. Понякога вече не разпознаваме приятелите си поради това как реалностите на живота ги превръщат в напълно различни хора. Това обаче не означава, че вече сте загубили всички части на този човек, когото някога сте познавали.

 

Запознайте се промените в характера им и ги приемете с цялото си сърце.

 

Приемете хората такива, каквито са и каквито са станали. Едно нещо, на което доброто приятелство ни учи, е как ние от все сърце приемаме и обичаме приятелите си, независимо колко много са се променили през годините. Важно е да ги приемете такива, каквито са, включително и непознатите им за вас страни, ако има такива.

 

Опитайте забавните неща, които сте правили заедно.

 

Спомняте ли си дейностите, които сте правили заедно и как преди те направиха връзката ви по-силна? Преживейте отново тези свързващи моменти и се насладете на всеки един миг. Пътувайте заедно, хапнете в любимите си ресторанти и изследвайте нови места и преживявания. Къде сте излизали? Стар квартален бар или сте хапвали топла и уютна вечеря у дома? Припомнете си защо приятелството ви е оцеляло през всичките тези години и защо заслужава втори шанс.

 

Никога повече не ги губете.

 

И накрая и най-важното – никога повече не позволявайте да загубите приятелите си. Дава ни се само един живот и един шанс да се срещнем с хора, с които наистина можем да споделим най-важните части от дните си. Като човек и като приятел, бъдете там и присъствайте във всеки важен момент от живота им. Оценявайте това, което имате и не правете същите грешки никога повече.

Tagged , , , ,
на горе