5 минути
20 минути
25 минути
6 порции
Когато сте в „спешна нужда“ от вкусни питки за допълнение към основното ястие, или за закуска тези бързи и лесни пухкави питки със сирене са решението.
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
2 ч.ч. брашно
100-150 грама натрошено сирене
20гр. масло (нарязано на кубчета)
Предварително загрейте фурната на 220 градуса Целзий . Поставете кухненска хартия за печене на дъното на подходяща тава.
В купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко, содата и разбъркайте добре.
Постепенно добавяйте брашното, разбърквайки с лъжица, докато получите хомогенна смес.
Добавете натрошеното сирене и разбъркайте добре, така че да се разпредели равномерно. Намажете дланите си с малко олио, за да не залепва тестото и оформете малки питки с полученото меко тесто. В средата на всяка питка поставете кубче масло и приберете краищата, за да обгърнете маслото напълно с тестото – така че маслото да попадне в центъра на питката.
Наредете приготвените питки върху тавата и ги печете в предварително загрята фурна за около 20 минути или докато станат златисто-кафяви. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят леко преди да сервирате.
Приятно готвене и добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Сиропирана баница: най-сладкият вкус от българската кухня
Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините