

10 минути
30 минути
40 минути
6 порции
Първо сварете ориза до полуготовност. Измийте добре ориза под течаща вода, залейте го с вода и го сложете на силен огън. Когато оризът заври, намалете котлона и варете 5 минути. Сложете готония ориз в гевгир и го оставете да изстине.
Сега нека се заемем със зелето. Вземете зелето. Отрежете кочана. За да направите това, направете вертикални разрези по ръбовете, като леко ги скосите до средата. Налейте вода в голяма тенджера, оставете да заври и спуснете зелето в нея за 5 минути.
Извадете зелето и го оставете да изстине. Сега ще бъде много лесно да разделите зелето на отделни листа, без да ги накъсате. Не изливайте водата след зелето, ще я използвате по-късно.
От изстиналите листа на зелето си нарежете и подгответе за завиване на сърмите. Лукът се обелва, едната глава се нарязва на ситно и се добавя към каймата. Добавяме и ориза там. Сол, черен пипер и разбъркайте добре.
На ръба на зелев лист се слага бучка кайма (около една супена лъжица), прегъва се от три страни и се завива. Така каймата се увива във всички зелеви листа.
Обелете морковите за пълнеж. Нарежете обеления лук на кубчета, а моркова настържете на едро ренде. В тигана, в който ще се приготвят сармите, се загрява олиото и се запържват зеленчуците.
Добавете доматеното пюре, разбъркайте, запържете още една минута, отстранете от огъня. Сосът се разрежда със зелевата чорба, посолява се на вкус.
Загрейте олиото в тиган и запържете в него сармичките, като предварително сте ги оваляли в брашно. Запържете от всички страни до златисто кафяво.
Слагаме пържените зелеви сарми в тенджера или тава със соса. При необходимост може да добавите още от зелевата чорба. Оставете да къкри около час на умерен огън при затворен капак. Ако водата се изпарява бързо, долейте малко зелева чорба. Готовите зелеви сарми от прясно зеле се сервират топли.