10 минути
30 минути
40 минути
2 порции
Цялото семейство ще се наслади на тази рецепта кюфтета от тиквички и картофи.
Сервират като основно ястие за вечеря и не се нуждае от гарнитура, но ако държите, нарежете домати и добавите малко маруля, за да изглеждат кюфтетата по-привлекателни.
сол, подправки, зелен копър.
Подгответе зеленчуците. Обелете морковите и картофите. Ако тиквичките са млади, не е необходимо да ги белите. Ако са стари, разполовете и изрежете сърцевината със семките и ги обелете.
Настържете морковите на едро ренде. Настържете тиквичките с картофи на ситно ренде. Кашкавала не се стърже – нарязва се на лентички.
Смесете зеленчуците съскашкавала, разбийте яйцата, сол и черен пипер. Пресейте брашното и смесете добре със зеленчуковата маса. Тестото трябва да изглежда течно. По желание можете да добавите и наситнен копър или други подправки по ваше желание – няма да навреди. Оставете купата настрана.
Загрейте тигана с олио и загребете с лъжица от тесто. Запържете от всяка страна за около 5 минути на среден огън. Когато обърнете от втората страна да пържите кюфтета от тиквички ги покрийте с капак, за да не хрупкат морковите, а да омекнат.
След като извадите първата порция кюфтета от тиквички, поставете следващата. И сложете готовите в чиния върху, която има хартиена кърпа, за да се отцеди излишната мазнина. Сервирайте със сос, за който смесете две лъжици кисело мляко с една лъжица майонеза и гарнирайте с пресован чесън.
Добър апетит!