60 минути
30 минути
90 минути
6 порции
Крем Брюле се прави лесно и бързо, и е невероятно вкусен.
Използвайте тези прости съставки – сметана, ванилия, яйца и захар. Те създават изключително богат и елегантен десерт.
Повечето рецепти за крем брюле изискват използване на малка пропанова горелка за постигане на пукаща захарна коричка. Ефектът на хрупкава коричка може да се постигне и във фурна.
Името на крема подсказва френски произход („прегорял крем“), но всъщност Франция, Испания и Англия спорят за произхода на крем Брюле.
Опитайте този галещ небцето, нежен крем Брюле!
3 бр. жълтъци
300 мл сметана
3 с.л. захар
1 ванилия
3 с.л. кафява захар
Загрейте предварително фурната на 150 C. През това време затоплете сметаната с 3 лъжици захар, до завиране и щом отгоре започне да пуши, я махнете от котлона.
Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте жълтъците с бъркалка и по-малко добавяйте и наливайте от горещата сметана към жълтъците, като бъркате внимателно. Сложете за аромат ванилията.
Разсипете готовата смес в малки купички. Сложете купичките в тава с топла вода и сложете тавата във фурната.
Изпечете крема за около 40 минути. Когато кремът е готов, в средата трябва леко да се тресе, когато го извадите от фурната.
Оставете крема да се охлади на стайна температура и после го сложете в хладилника. По този начин може да съхранявате крем Брюле три дни.
Сервирайте, като поръсите с кафява захар и използвайте кухненска горелка, за да го карамелизирате отгоре. Украсете с горски плодове за разкош!
Класически крем Брюле е добре да бъде студен и да има хрупкава захарна коричка.
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Гръцки портокалов сладкиш със сироп