Рецепта за донапренен кекс с нишесте без брашно. В по-голямата част от случаите домашният кекс се прави с брашно. Но има чудесна алтернатива с премахването на този продукт. Ако добавите нишесте вместо брашно, ще получите донапренен, необичаен и много деликатен вкус. Просто се топи в устата.
Вижте как да си направите кекс с нишесте:
Необходими продукти
5 яйца;
100 захар;
1 пакетче ванилова захар;
лимонови кори;
340 г гъсто кисело мляко;
3 пак. нишесте
1 пак. бакпулвер
Начин на приготвяне
Стъпки в приготвянето на кекс с нишесте
Първо вземете яйцата и отделете белтъците от жълтъците. Разделете захарта на две. Едната част изсипете при белтъците, другата оставете за жълтъците.
Разбийте белтъците, така че да станат на твърда пяна и увеличат около три пъти обема си.
Добавете половината от захарта към жълтъците и разбийте с миксер. Добавете ваниловата захар и лимоновата кора.
След това разбърквайки, добавете киселото мляко. Накрая добавете нишестето, което предварително сте смесели с бакпулвера, без да спирате да разбивате сместа.
Смесете белтъчната и жълтъчната смес, разбъркайте леко с шпатула и изсипете във форма.
Ако искате да разнообразите кекс с нишесте, добавете боровинки или други плодове. Малко преди да ги добавите към течното тесто ги оваляйте в нишесте.
Загрейте фурната на 170 градуса. Поставете кекса с нишесте там и печете 40 минути.
След 40 минути, проверете кекса дали е напълно готов с клечка.
Не изваждайте готовия кекс с нишесте веднага от формата – оставете го да изстине напълно.