20 минути
40 минути
60 минути
6 порции
Морковеният кекс е вкусен и здравословен десерт, който може да се приготви лесно у дома. Ето една рецепта за класически морковен кекс:
1. Подготовка: Загрейте фурната до 175°C. Намажете форма за кекс с малко масло и поръсете с брашно, за да не залепне кексът.
2. Смесване на мокри съставки: В голяма купа смесете яйцата и захарта. Разбийте добре, докато захарта се разтвори. Добавете олиото на тънка струйка, като разбивате постоянно. Накрая добавете ваниловия екстракт.
3. Добавяне на сухи съставки: В отделна купа смесете брашното, содата бикарбонат, канелата, солта и индийското орехче. Постепенно добавете тази смес към мокрите съставки, като разбърквате внимателно, докато всичко се смеси добре.
4. Добавяне на морковите и ядките: Прибавете настърганите моркови, орехите и стафидите (ако използвате). Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно в тестото.
5. Изливане във формата:Изсипете тестото във формата за кекс и изгладете повърхността.
6. Печене: Печете в предварително загрятата фурна за около 40-50 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на кекса, излезе чиста.
7. Охлаждане:Оставете кекса да се охлади във формата за около 10 минути, след което го извадете и оставете да се охлади напълно върху решетка.
8. Сервиране на Кекс с моркови: Можете да сервирате морковения кекс самостоятелно или с глазура от крема сирене, ако желаете.
Приятен апетит!
Ако обичате сладкишите вижте как да приготвите ябълков сладкиш.