10 минути
15 минути
25 минути
5 порции
Карфиолени кюфтета на фурна със сирене са бърза, сезонна рецепта за зеленчукови кюфтета, с много малко калории. Тези кюфтета от карфиол и сирене са хрупкави отвън, меки отвътре и е толкова лесно да ги направите. Перфектни като гарнитура, предястие или просто като лека закуска за децата.
150 краве сирене
1 глава карфиол
2 стръка пресен лук
1 клонка целина
6 стръка магданоз
1 щипка захар
сол на вкус
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. пшенично брашно
1 яйце
олио за пържене
Отделете карфиола на розички и ги поставете във вряща подсолена вода, в която предварително сте поръсили и щипка захар. Добавете целина и варете в продължение на 10 минути.
Нарежете пресен лук на ситно и ги прехвърлете в купа, заедно с наситнен магданоз.
Охладете карфиола в ледено студена вода и го отцедете добре. Прехвърлете в кухненски робот, мелете за кратко и сложете в купата с лука.
След това смесете бакпулвер с пшенично брашно, добавете към карфиола, сложете яйце, сол и натрошено сирене. Омесете продуктите с ръце и при нужда добавете още брашно.
С помощта на лъжица оформете кюфтенца, като ги притискате добре. Пържете в 2 пръста добре затоплено олио и от двете страни.
Отцедете ги върху салфетка и поднесете с кисело мляко.
Приятен апетит!