Домашни хлебчета, хрупкави отвън и мекички отвътре

Домашни хлебчета

Домашни хлебчета, хрупкави отвън и мекички отвътре

Приготвяне

Готвене

Общо

Порции

Тези домашни хлебчета, хрупкави отвън и мекички отвътре, ще се превърнат в любими за цялото семейство. Това е страхотна рецепта, с която да зарадвате себе си и близките си.

Хлебчета с масло са идеални за сандвичи за закуска или просто така вместо хляб за обяд и вечеря.

Необходими продукти

пшенично брашно – 360 г;

прясно мляко – 100 ml;

вода – 100 ml;

суха мая – 1 пак;

масло – 40 г;

захар – 1 супена лъжица;

олио – 1 супена лъжица;

сол – 1 чаена лъжица.

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне на домашни хлебчета стъпка по стъпка:

Домашни хлебчета
Домашни хлебчета

В купа смесете топлото мляко и вода, загрята до температура 37-40 градуса, разтворете захарта и маята в течността. Оставете на топло място за 15 минути.

На повърхността трябва да се образува пяна. Това означава, че маята е активна и можете да продължите да месите тестото. Ако това не стане, печенето няма да се получи.

През това време пресейте брашното и солта в купа. Важно е да пресеете брашното, за да го наситите с кислород.

Тогава хлебчетата ще са меки и ще се надигнат добре при печене.

Правим вдлъбнатина в брашното, изсипваме активираната мая и замесваме тесто.

В процеса на месене добавете 20 грама меко масло.

Тестото трябва да е меко и еластично, но да не лепне по ръцете. Ако тестото все още е лепкаво и имате нужда от повече брашно, отколкото според рецептата, по-добре е да  не слагате допълнително брашно, а  а добавете още малко масло, в противен случай хлебчетага ще станат твърди.

Домашни хлебчета
Домашни хлебчета

Оформяме топка от тестото, намазваме я с масло и я слагаме в купа. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото на топло за час да втаса.

След час тестото ще удвои обема си. Нека го разделим на 5-6 равни части. От всяка част оформете равно топче.

Домашни хлебчета
Домашни хлебчета

Слагаме заготовките върху покрита с хартия за печене тава на разстояние една от друга.

Домашни хлебчета
Домашни хлебчета

Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса за 45 минути. Когато хлебчетата втасат, поръсете ги с пресято брашно и направете малък разрез в заготовките с остър нож. Поставете резенче студено масло във всеки разрез.

Домашни хлебчета
Домашни хлебчета

Слагаме домашните хлебчета да се пекат в загрята на 230 градуса фурна за около 10-15 минути до зачервяване на коричката. Готовите хлебчета с масло охладете върху решетка и сервирайте.

Домашни хлебчета
Домашни хлебчета

Добър апетит!

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе