Домашни хлебчета, хрупкави отвън и мекички отвътре
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции
Тези домашни хлебчета, хрупкави отвън и мекички отвътре, ще се превърнат в любими за цялото семейство. Това е страхотна рецепта, с която да зарадвате себе си и близките си.
Хлебчета с масло са идеални за сандвичи за закуска или просто така вместо хляб за обяд и вечеря.
Необходими продукти
пшенично брашно – 360 г;
прясно мляко – 100 ml;
вода – 100 ml;
суха мая – 1 пак;
масло – 40 г;
захар – 1 супена лъжица;
олио – 1 супена лъжица;
сол – 1 чаена лъжица.
Начин на приготвяне
Начин на приготвяне на домашни хлебчета стъпка по стъпка:
В купа смесете топлото мляко и вода, загрята до температура 37-40 градуса, разтворете захарта и маята в течността. Оставете на топло място за 15 минути.
На повърхността трябва да се образува пяна. Това означава, че маята е активна и можете да продължите да месите тестото. Ако това не стане, печенето няма да се получи.
През това време пресейте брашното и солта в купа. Важно е да пресеете брашното, за да го наситите с кислород.
Тогава хлебчетата ще са меки и ще се надигнат добре при печене.
Правим вдлъбнатина в брашното, изсипваме активираната мая и замесваме тесто.
В процеса на месене добавете 20 грама меко масло.
Тестото трябва да е меко и еластично, но да не лепне по ръцете. Ако тестото все още е лепкаво и имате нужда от повече брашно, отколкото според рецептата, по-добре е да не слагате допълнително брашно, а а добавете още малко масло, в противен случай хлебчетага ще станат твърди.
Оформяме топка от тестото, намазваме я с масло и я слагаме в купа. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото на топло за час да втаса.
След час тестото ще удвои обема си. Нека го разделим на 5-6 равни части. От всяка част оформете равно топче.
Слагаме заготовките върху покрита с хартия за печене тава на разстояние една от друга.
Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса за 45 минути. Когато хлебчетата втасат, поръсете ги с пресято брашно и направете малък разрез в заготовките с остър нож. Поставете резенче студено масло във всеки разрез.
Слагаме домашните хлебчета да се пекат в загрята на 230 градуса фурна за около 10-15 минути до зачервяване на коричката. Готовите хлебчета с масло охладете върху решетка и сервирайте.
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Приготвям ги вместо хляб: чеснови питки на тиган
Хляб за отслабване: 3 домашни диетични рецепти
Тесто с газирана вода. Питката става пухкава и много вкусна
Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни