

15 минути
45 минути
60 минути
6 порции
Ако търсите неустоим летен десерт, който съчетава сочните череши с кадифена текстура и аромат на ванилия, тази рецепта за домашен сладкиш с череши ще ви спечели още с първата хапка. Тя е от онези традиционни рецепти, които носят вкус на детство и уют, написана на ръка, предавана от поколение на поколение.
550 г изчистени череши (без костилки)
125 г разтопено масло
250 г захар
3 яйца
5 пълни лъжици заквасена сметана
360 г брашно
1 пак. бакпулвер
ванилия
Разбийте яйцата със захарта – докато станат пухкави и обемни.
Добавете разтопеното масло и отново разбийте сместа.
След това включете заквасената сметана и ванилията, които ще придадат невероятна мекота и аромат.
Постепенно добавяйте пресятото брашно с бакпулвера, като разбърквате до получаване на гладка и хомогенна смес.
Изсипете тестото в намазнена и набрашнена тава.
Отгоре наредете изчистените череши, предварително оваляни леко в брашно, за да не падат на дъното при печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 45 минути или до златиста коричка и суха клечка.
Черешите могат да се заменят с вишни или праскови, ако желаете по-кисел или по-ароматен вкус.
Ако използвате ванилова есенция, добавете я накрая за по-силен аромат.
Този сладкиш е чудесен както топъл с топка ванилов сладолед, така и студен с чаша айрян или кафе.
Идеален за следобедно кафе или неделен десерт.
Без сложно месене и изчакване – бърз, лесен и винаги успешен.
Сезонен, свеж и носещ аромата на лято и уют.
Насладете се на всяка хапка и споделете рецептата с близките си – защото най-хубавите неща се споделят с любов!
Да приготвим заедно още любими десерти:
Десерт Негърче – незабравим вкус от детството
Кодрит Кадир – неповторима арабска торта