

30 минути
90 минути
120 минути
6 порции
Ако има ястие, което ухае на традиция, уют и празничност – това безспорно е агнешкото печено със зелен лук. Съчетава нежното, крехко месо с ароматен пресен джоджен и сладостта на пролетния лук – истинска симфония на вкуса, която заслужава своето място и на най-претенциозната трапеза. Подходящо за Великден, Гергьовден или просто когато искате да поглезите близките си с нещо специално.
1.5 кг агнешко месо (по избор – плешка, бут, гърди)
2 връзки пресен зелен лук
1 връзка пресен джоджен (или 6 стръка)
1 с.л. червен пипер
Щипка бял пипер на прах
Олио
Сол на вкус
(по желание – ½ ч.ч. ориз)
Овкусяване на месото: Нарежете агнешкото месо на едри парчета. Щедро го натрийте със сол, червен пипер и малко олио. Поръсете с наситнения пресен джоджен, оставете за около 20 минути, за да поеме ароматите.
Подготовка на зеленчуците: Нарежете зеления лук и го разстелете равномерно в тава или плаке. Поръсете с още малко сол, червен и бял пипер, полейте с олио.
Подреждане и печене: Върху канапето от лук подредете порциите месо. Налейте малко вода – толкова, че да достига до месото, но без да го залива напълно. Покрийте тавата плътно с алуминиево фолио.
Печене: Поставете във фурна, предварително загрята на 180–200°C. Печете около 1 час. По желание, може да махнете фолиото, да поръсите с ориз и да допечете ястието до пълна готовност. Накрая запечете без фолио за още 5-10 минути, за да хване апетитна коричка.
Ако използвате младо агнешко, времето за печене може да се съкрати. Можете да замените водата с малко бяло вино за допълнителен вкус, а ако обичате по-интензивен аромат – добавете няколко цели скилидки чесън при печенето.
Резултатът? Месото се топи в устата, лукът е станал нежен и ароматен, а домът ви ухае на топлина, спомени и истинска домашна кухня. Тази рецепта е доказателство, че понякога простите неща носят най-голяма наслада.
Да ви е вкусно и празнично!
Да приготвим заедно още любими рецепти с Агнешко месо: