Агнешко печено със зелен лук – класика на празничната трапеза

Агнешко печено със зелен лук – класика на празничната трапеза

Приготвяне

30 минути

Готвене

90 минути

Общо

120 минути

Порции

6 порции

Ако има ястие, което ухае на традиция, уют и празничност – това безспорно е агнешкото печено със зелен лук. Съчетава нежното, крехко месо с ароматен пресен джоджен и сладостта на пролетния лук – истинска симфония на вкуса, която заслужава своето място и на най-претенциозната трапеза. Подходящо за Великден, Гергьовден или просто когато искате да поглезите близките си с нещо специално.

Необходими продукти

  • 1.5 кг агнешко месо (по избор – плешка, бут, гърди)

  • 2 връзки пресен зелен лук

  • 1 връзка пресен джоджен (или 6 стръка)

  • 1 с.л. червен пипер

  • Щипка бял пипер на прах

  • Олио

  • Сол на вкус

  • (по желание – ½ ч.ч. ориз)

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне на Агнешко печено:

Агнешко печено със зелен лук – класика на празничната трапеза
Агнешко печено / снимка с права на HappyWoman.bg

Овкусяване на месото: Нарежете агнешкото месо на едри парчета. Щедро го натрийте със сол, червен пипер и малко олио. Поръсете с наситнения пресен джоджен, оставете за около 20 минути, за да поеме ароматите.

Подготовка на зеленчуците: Нарежете зеления лук и го разстелете равномерно в тава или плаке. Поръсете с още малко сол, червен и бял пипер, полейте с олио.

Подреждане и печене: Върху канапето от лук подредете порциите месо. Налейте малко вода – толкова, че да достига до месото, но без да го залива напълно. Покрийте тавата плътно с алуминиево фолио.

Печене: Поставете във фурна, предварително загрята на 180–200°C. Печете около 1 час. По желание, може да махнете фолиото, да поръсите с ориз и да допечете ястието до пълна готовност. Накрая запечете без фолио за още 5-10 минути, за да хване апетитна коричка.

Съвет от сърце за Агнешко месо:

Ако използвате младо агнешко, времето за печене може да се съкрати. Можете да замените водата с малко бяло вино за допълнителен вкус, а ако обичате по-интензивен аромат – добавете няколко цели скилидки чесън при печенето.

Резултатът? Месото се топи в устата, лукът е станал нежен и ароматен, а домът ви ухае на топлина, спомени и истинска домашна кухня. Тази рецепта е доказателство, че понякога простите неща носят най-голяма наслада.

Да ви е вкусно и празнично!

Да приготвим заедно още любими рецепти с Агнешко месо:

Агнешко със спанак и ориз

Крехко пълнено агнешко бутче

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе