

30 минути
90 минути
120 минути
6 порции
Козуначени кифлички с локум: Великденските празници са време за семейни събирания, радост и споделяне на вкусни ястия. Един от най-любимите десерти на българската трапеза през този период са пухкавите козуначени кифлички с локум. Тези ароматни и сочни лакомства носят топлина и уют във всеки дом. Представяме ви нашата специална рецепта за козуначени кифлички, която ще ви помогне да създадете незабравими моменти и да впечатлите своите гости. Готови ли сте да се потопите в света на кулинарното майсторство? Да започваме!
В малко топло мляко (100 мл), добавете 2 супени лъжици захар и 3 супени лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете маята да се активира. Това ще придаде на вашите кифлички неповторим аромат и текстура.
Разбийте яйцата с останалата захар и топлото мляко до получаване на гладка и пенлива смес. Тази стъпка ще направи кифличките ви невероятно меки и сочни.
Пресейте брашното заедно с щипка сол в голяма купа. Добавете яйчената смес и ваниловата и лимонената есенция и започнете да бъркате с голяма лъжица. Постепенно добавяйте мазнината – комбинацията от масло и олио ще направи тестото богато и ароматно. Месете с ръце, докато получите гладко и разтегливо козуначено тесто.
Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си. След това разделете тестото на равни части и оформете топчета. Разточете всяко топче на тънък заоблен триъгълник. Направете три разреза на острия край и поставете малко парче локум върху късата част. Навийте внимателно, за да създадете красиви и апетитни козуначени кифлички.
Подредете кифличките в тава, оставяйки достатъчно разстояние между тях, за да могат да втасат отново. Намажете ги с разбития жълтък и малко мляко, украсете с нарязани орехи и поръсете със захар. Тези финални детайли ще придадат завършен вид и вкус на вашите творения.
Изпечете кифличките в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато придобият златист цвят и неустоим аромат. Този процес ще превърне обикновеното тесто в истински празничен шедьовър.
С тази рецепта ще създадете не просто козуначени кифлички, а истинско произведение на кулинарното изкуство, което ще зарадва всички ваши близки и приятели. Приятен апетит и весели празници!
Още вкусни рецепти за Великден:
Супер лесен и много вкусен козунак на конци. Без месене!