Как да помогнете на домашния си любимец, ако не вижда добре

Как да помогнете на домашния си любимец, ако не вижда добре
Домашни любимци

Как да помогнете на домашния си любимец, ако не вижда добре

Много хора биха искали да имат домашен любимец вкъщи или вече притежават такъв. Не всеки човек обаче е способен да се грижи за куче или коте, ако то има проблем. За съжаление много чести са случаите, когато животните биват изоставяни, ако страдат от неизлечима болест, остават без една от лапите си, имат проблеми със зрението или са напълно слепи. Това би било изпитание за всеки човек и тогава наистина се вижда каква е отдадеността му към животното. Как обаче можете да помогнете на куче или коте, което не вижда добре? Има няколко полезни неща, които е хубаво да знаете, когато се сблъскате с подобно изпитание.

Дайте време на животното за адаптация

Домашен любимец, който постепенно ослепява, ще се научи да се адаптира към загуба на зрение малко по малко. Докато напълно спре да вижда, той вече ще знае как да се ориентира сравнително добре в заобикалящата го среда. Куче или котка обаче, които на практика ослепяват за една нощ, ще се нуждаят от повече време, за да се приспособят. Ако вашият домашен любимец изведнъж е ослепял, дайте му поне няколко седмици, за да се адаптира към новата ситуация.

Помогнете му да свиква постепенно

Слепият ви домашен любимец ще има нужда да изгради представа в мозъка си за дома и къде може да има проблеми с предвижването си и може да срещне опасности. За начало можете да оставите кучето или котето си в по-малка стая, където да свикне със заобикалящата го среда и след това да разузнае останалата част от дома ви.

Не местете мебелите

Когато вашият сляп домашен любимец е създал новата си вътрешна карта, дръжте всички мебели на едно и също място. Преместването им наоколо може да дезориентира и обърка животинката и дори да представлява опасност за безопасността, ако ръбовете на мебелите са остри.

Блокирайте достъпа до опасности

Нормалните битови предмети или места могат да станат опасни за слепи домашни любимци. За да ги предпазите, направете обстоен оглед на дома си – както отвътре, така и отвън, и идентифицирайте потенциалните опасности за тях. Това могат да бъдат стълби, отворени тоалетни чинии, мебелни ъгли и вътрешни басейни. Уверете се, че четириногото ви ви няма да има достъп до тях и по този начин ще направите живота му по-спокоен.

Tagged , , ,
на горе