Как да преодолеете собственото си его
Психологически

Как да преодолеете собственото си его

Чудили ли сте се как можете да се справите с вашето его? Какво е то? Този малък глас във вас, който е източникът на толкова много тревоги, безпокойство и страдание. Въпреки че този глас винаги ще бъде там, има начини да го заглушите, така че да няма толкова голямо влияние върху живота ви. Първата стъпка е да разберете как работи егото:

Работата на вашето его е да се чувства важно, оцеляването му зависи от това. То трябва да се бори и да се защитава, егото се нуждае от възникване на негативни ситуации, за да може да има какво да прави, да се тревожи или да промени нещо. Така че дори и да сте щастливи, вашето его вече ще търси проблем, за който да се вкопчи. Принуждава ни да вярваме, че сме това, което сме, само в сравнение с другите. Ние изразходваме енергия, вярвайки в тази измислица, енергия, която бихме могли да използваме, за да се наслаждаваме на живота.

То може да причини вреда, като ви отнеме да живеете в настоящия момент. Твърде сте заседнали в главата си, за да се ангажирате напълно с момента и да се наслаждавате на живота около вас.

Ето няколко техники, за да се научим да изоставяме своето его и да се наслаждаваме на живота:

Практикувайте прошка и пускане.

его
Как да преодолеем собственото си его снимка: freepik

Най-мощният инструмент да се научим да се освобождаваме от собственото си его, за да улесним живота си, е да практикуваме прошка. Трябва да се научим да прощаваме на хората, които са ни наранили и най-важното трябва да се научим да прощаваме на себе си.
Приемете, пуснете и продължете напред. Прошката ще отвори прозорците към душата ви и ще премахне негативността, за да даде място за ново щастие.

Не се сравнявайте с другите.

Да се ​​сравняваш с другите е нещо, което твоето его винаги ще прави. След като сравним постиженията и миналите си резултати с настоящето, понякога не успяваме. То ще ни накаже и ще ни накара да се чувстваме безполезни, което може да повлияе на нашата самооценка. Нашата самооценка е субективна и никога не трябва да се сравнява с другите. Да не се сравняваме означава, че насочваме вниманието си към това да осъзнаем себе си и да се опитваме да унищожим нашите несъзнателни навици (вярвайки, че сме по-добри и непобедими).

Никога не се оплаквайте.

его
Как да преодолеем собственото си его снимка: freepik

Негативността е източникът, от който извира самоомразата, себесаботажът – и нашето его го обича. Предизвикайте себе си да спрете да се оплаквате за седмица, дори месец и забележете какво се случва. Всеки път, когато почувствате желание да имате негативни мисли, опитайте се да се върнете към благодарността/положителните мисли и вижте как животът може да се отвори пред вас. Егото винаги иска да подобри текущия момент, който ще откриете, че посочвате какво не е наред. Не позволявайте да ви повлече по този път.

Откажете се от нуждата си от контрол.

Ние не сме нашата работа, ние не сме нашите постижения, ние определено не сме нашето его. В секундата, в която го оставите то да контролира живота ви, никога няма да се почувствате спокойни или щастливи. То започва да казва „всичко трябва да се направи по моя начин“ – дори малките неща. Решението е да разпознаете вашите граници и постижения.

Научете се да управлявате себе си и другите. Може да се чувствате добре да сте егоистичният шеф в центъра на всичко – но това не е начинът, по който организациите растат и успяват. Това също не е начинът, по който можете да израснете като личност.

Практикувайте честност и откритост.

его
Как да преодолеем собственото си его снимка: freepik

Най-важното изречение, което сме чували и сме сигурни, че и вие сте го чували, „Истината ще ви направи свободни“. Потискането на нашите емоции може да развие депресия и тревожност. Винаги търсете истината.
Честността ни дава безусловна свобода да бъдем свързани със себе си, вместо да се опитваме да бъдем нещо, което не сме.

Научете се да казвате „не“ на нещата, които не добавят стойност в живота ви, и разтворете ръце и хукнете към нещата, които добавят стойност. Така ще се справите по-лесно с вашето его.

Откажете се от нуждата си от контрол.

его
Как да преодолеем собственото си его снимка: freepik

Ние не сме нашето его, ние не сме нашите работни места, ние не сме нашите материални притежания и ние не сме нашите постижения. След като оставите егото си да контролира живота ви, никога няма да сте щастливи или спокойни, защото веднага щом загубите едно от нещата, с които се идентифицирате, останалите ще паднат като домино и вие ще загубите щастието си.

Разбийте страховете и се доверете на живота! Не се страхувай да обичаш. Поемайте рискове. Бъдете любопитни. Разгледайте. Правете това, което ви прави щастливи. Опитайте се да правите всеки ден нещо, което ви плаши и ще започнете да изпитвате щастие в малките неща.

Наслаждавайте се на тихи моменти със себе си.

Създайте ежедневна рутина, за да си напомняте защо е красиво да бъдете себе си. Да знаеш, че си достатъчен.
Всеки ден извършвайте безкористен акт на любов и се наслаждавайте на даването, без да очаквате да получите.
Отделете 5 минути всеки ден, за да бъдете със себе си в тишина, защото понякога в тишината можете да намерите отговорите, които гласовете никога не могат. Това ще ви помогне да се справите със своето его.

Практикувайте благодарност.

его
Как да преодолеем собственото си его снимка: freepik

Отделете 5 минути всеки ден, за да помислите за всички хора, преживявания, уроци и грешки, за които сте благодарни.
Благодарните хора изпитват повече любов и състрадание и се чувстват по-живи от тези, които не го правят.
Оценявайте всичко и всички и ще откриете истинската красота в живота си и ще се справите със своето его.

Убийте пристрастяването към одобрението

Подобно на хедоничната бягаща пътека, одобрението е като всяко друго желание в живота. Ние се стремим да го спечелим, наслаждаваме се на него моментално, след като го постигнем, и се стремим към повече след това. Това е толкова приятно, колкото да спечелите от лотарията и да върнете парите на следващия ден. Проблемът не е в признанието – проблемът е във факта, че не се чувстваме достатъчно добре без него. Убийте пристрастяването към одобрение, за да преодолеете вашето его.

Освободете се от фалшивата сила на гнева

его
Как да преодолеем собственото си его снимка: freepik

Не заблуждавате никого, като повишавате тон. Гневът, макар и борбен на повърхността, е производен на страха. Няма нужда да се наслаждаваме на гнева, когато сме сигурни в себе си. Когато се почувстваме застрашени и уплашени, гледаме да хвърлим кухненската мивка.

Изпадането в гняв е най-бързият начин да загубите всякакъв контрол над ситуацията. Вие се отказвате от способността си да предизвикате различен резултат. Вместо да се нахвърляте, погрижете се за детето във вас, което очевидно е наранено от ситуацията, и измислете по-балансиран план за атака. Така ще се справите със своето его.

Използвайте Закона за привличането

С нарастване на популярността си през последните няколко години Законът за привличането гласи, че това, което давате на Вселената, получавате в замяна. Така че, когато повечето от вашите въпроси са съсредоточени около това, което можете да получите от живота, животът обикновено ви среща с подобна взискателна природа.

Обратно, търсенето на начини, по които можете да служите, често отваря вратите за другите да направят същото за вас. Трябва да дадете това, което искате да получите. Това ще ви помогне да се справите с вашето его.

Използвайте раздразнението от другите като огледало за себе си

его
Как да преодолеем собственото си его снимка: freepik

Начинът, по който реагирате на другите, говори повече за вас и състоянието, в което се намирате, отколкото за тях. Хората са такива, каквито са – някои много сигурни, други не. Намекът за разочарование е предназначен да бъде вода, а не бензин. Приемете, че всички, с които общувате, са перфектни такива, каквито са, с изключение на вас. Сдържайте началото на ругаенето на други хора и обърнете обектива, за да видите коя част от психиката ви може да изложи ситуацията – и може да използва повече от вашата любов. Това ще ви помогне да преодолеете по-лесно собственото си его.

Потискайте необходимостта да добавяте вашето мнение към всичко

его
Как да преодолеем собственото си его снимка: freepik

Има какво да се каже за човека, който е достатъчно сигурен в себе си, за да остане тих и резервиран, докато друг споделя. Ние сме много свързани като човешки същества. Шансовете са, че можем да добавим нашето мнение към почти всеки разговор. През повечето време обаче не това, което сме всъщност, търси да добави мнението – а егото.

Егото има огромна нужда от значимост. Следователно, не може да помогне, но замъглява гледна точка при всеки буден шанс, който получава. Осъзнайте, че това не обслужва никаква конкретна нужда извън самочувствието. Ако не предлагате нещо със законна стойност на човека, с когото говорите, успокойте бурята и изчакайте да бъде зададен въпрос.

На теория е много лесно да се научите да изоставяте своето его, но в момента може да бъде много трудно за изпълнение. Може да бъде предизвикателство да преодолеете егото си и да общувате с другите по по-приятен начин. Проблемите с егото често се развиват рано в живота и може да изискват професионална помощ. Вижте какъв напредък можете да постигнете сами, но бъдете готови да протегнете ръка за допълнителна помощ, ако е необходимо. Можете да укротите егото си!

Tagged , ,
на горе