13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил

13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил
Празници

13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил

На 13 юли църквата споменава чудесата, направени от св. Архангел Гавраил – един от седемте най-близки до Бога серафими и известител на Божите тайни.

Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19).

Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25).

Архангел Гавраил се явил и на св.пр. Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21).

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Житие на св. Архангел Гавраил

св. Архангел Гавраил
13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил снимка: MediaNews

Православната църква отбелязва два пъти в годината Събора на св. Архангел Гавраил – на 26 март и 13 юли. Св. Димитрий Ростовски предполага, че този богослужебен събор в негова чест се устройва на днешния ден, понеже празнуването му на 26 март се пада винаги в дните на Великия пост.

Архангел Гавриил е изобразяван в дясната ръка с фенер, в който горяла запалена свещ, а в лявата с огледало от зелен яспис, по което имало червени точки. Среща се и с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева. Най-често е изобразяван на северните порти на иконостаса.

Името на Архангел Гавриил означава „крепост Божия”. Той е един от седемте архангели, т.е. „ангелоначалници”, представители на осмия ангелски чин. Църквата е установила тържество в чест на архистратиг Гавраил, наричано Събор, тоест събрание на вярващите в негова чест.

Свещеното Писание разкрива, че пред недостъпната Божия слава предстоят винаги седем ангела с най-висок чин, началници на ангелските князе. Гавриил е един от седемте, вторият след Михаил. Всичките седем са: Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил, Варахиил.

Защо Бог е изпратил при Пречистата Дева св. Архангел Гавраил?

Св. архангел Гавраил
13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил снимка: pravoslavieto

Ако някой попита защо Бог е изпратил при Пречистата Дева св. Архангел Гавраил, а не първия по чин свой ангел – Михаил, нека знае, че седемте висши ангели са равни по достойнство и Михаил е първи сред тях само по ред.

Бил изпратен Гавраил, понеже това съответства на служението му – да възвестява Божиите тайни. Той известил свети пророк Даниил за освобождението на Божия народ от вавилонски плен и за времето на пришествие на Месията. Той възвестил на свети Захарий раждането на Йоан Предтеча от неплодната му майка. Той наставлявал и свети пророк Мойсей в пустинята при писането на книгата „Битие“, като му предавал Божието откровение за първите родове и години, започвайки от сътворението на света.

Благочестивото предание свидетелства, че той благовестил на светите праведни Йоаким и Анна за зачатието на Пречистата Богородица и бил ангел пазител на пренепорочната Девица от самото й зачатие и раждане, носил й храна в Светая Светих. Ето защо той й благовестил и за зачатието на Божия Син.

св. Архангел Гавраил
13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил снимка: Уикипедия

Всеки от седемте ангела има свое специално предназначение. Михаил е победител над злите сили, Гавраил е вестител на Божиите тайни, Рафаил – целител на човешките недъзи, Уриил, като сияние на божествения огън, е просветител на помрачените, Салатиил е молитвеник, вечен застъпник пред Бога за хората, който ги подбужда да се молят, Йехудиил прославя Бога, той укрепя хората, които се трудят за слава Божия и ходатайства да бъдат възнаградени за подвизите си, Варахиил е носител на Божието благословение и ходатай, който измолва Божиите благодеяния.

Свети Гавраил принадлежи към най-високия серафимски чин и не взема участие в други, по-малко отговорни проявления на Божията воля, а бива изпращан да възвестява само най-великите тайни, каквато е била тайната за Боговъплъщението. Наречен е архангел поради радостното благовестие, което занесъл на Пречистата Дева и чрез което изпълнил с радост не само нея, но и всяко създание, както долно, земно, така и горно, небесно.

Кои са най-значимите проявления на св. Архангел Гавраил?

св. Архангел Гавраил
13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил снимка: Pravoslavieto

Според народните вярвания на св. Архангел Гавраил се приписва особена власт над огъня, водата и узряването на плодовете.

В Библията са описани неговите най-значими проявления. Архангел Гавриил е пратен при Захария, за да му каже за предстоящото раждане на Йоан Кръстител. Той също известява младата Мария за предстоящото зачеване в утробата й чрез Светия Дух и ражденето на момче, което трябва да кръсти Иисус Христос. Името му означава на еврейски език „Божия сила“. Това момче е Синът Божий, изпратен на Земята да изкупи греховете на човечеството. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника-Благовещение, което честваме като изключително важен празник на 25 март всяка година. В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавриил се свързва най-вече с Благовещението.

Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева. Три дни преди смъртта на Дева Мария, архангел Гавриил ù съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното й желание преди да напусне този свят и да се пренесе на Небесата при своя многообичан син било да види светите апостоли заедно.Това е също много голям християнски празник, който честваме на 15 август всяка година – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, както го нарича народът.

Архангел Гавраил е и един от двамата ангели, посочени в Библията по име (вторият е Михаил), пратени да разтълкуват видението на св. Пророк Даниил за овена и козела и да му дадат пророчеството за 70-те седмици.

Западноевропейският рицарски епос използва служението на Архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за Теократичната държава. В „Песен за Роланд“ архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят.

Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Гавриил като ангел, който продиктувал на Мохамед „предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах“ – Корана.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете („Песахим“ и „Сан хедрин“). В апокрифната „Книга на Енох“ Архангел Гавриил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват. Той често е изобразяван на северните порти на иконостаса. Архангел Гавраил е един от щитоносците на Герба на Руската империя.

За какво помага архангел Гавраил?

св. Архангел Гавраил
13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил снимка: Стандарт нюз

Към св. Архангел Гавраил се обръщаме, когато предстои приемането на сложно, трудно решение.Той е помощник на хората, които търсят истинския път. Помага на заблудилите се. Гавраил е утеха за загубилите надежда, за изпадналите в печал и униние.

На иконите се изобразява с огледало и свещ в ръка – символ, че пътищата Господни са непостижими и може да се познаят, когато се вслушаме в гласа на съвестта.

Чудесата на архангел Гавраил

св. Архангел Гавраил
13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил снимка: Арт портал

През дългата история на човечеството св. Архангел Гавраил се е прославил със своите чудеса. През 9 век се явил на атонски монах, в резултат на което отецът написал на камък песен за Пресветата Богородица “Достойно есть”.

В свещените книги са описани девет явявания на Гавраил. Първото е пред Мойсей, на когото той разкрил как е сътворен нашият свят. Думите му са записани в Книга Битие.Има свидетелства от наши дни. Вярващи разказват за чудесно, невероятно разрешаване на техни проблеми след молитва към Гавраил. Някои споделят, че са почувствали неговото успокояващо присъствие.

Молитва към архангел Гавраил

Гавраил пазил Богородица през целия й живот, предупреждавал я за опасности, съобщил й за приближаващата я смърт. Молитвата към архангела дава силна защита от различни напасти, трудности, врагове, опасности. Силата й е огромна. Архангелът помага в борбата с болести, притъпява болката, защитава от недъзи и отвежда нечисти помисли. Към него се обръщат безплодни родители и се молят за зачеването на дълго чакано дете. Бременните го молят да запази здравето на детето.

Необходимо е да се отнасяме към Гавраил с вяра и покаяние, за да ни чуе и да не се оскърби.

Църквата почита Преподобни Стефан Саваит

св. Архангел Гавраил
13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил снимка: facebook

Днес Църквата освен паметта на св. Архангел Гавраил почита и паметта на преподобни Стефан Саваит. Преподобният Стефан се родил през 725 г. На десетгодишна възраст постъпил в лаврата на свети Сава и до смъртта си през 794 г. живял в обителта или в близката пустиня, поради което носи името Саваит. С името му са свързани много знамения и чудеса – той предсказал и кончината си. Освен него има и друг Стефан Саваит, чиято памет се празнува на 28 октомври.

Във всички храмове се пеят специални химни и песнопения за прослава на неговите явявания на Земята.

Днес имен ден празнуват Гаврил , Гавраил , Гаро, Гальо, Гаврила, Гарвилка, Габриел, Габриела , Габи .

св. Архангел Гавраил
13 юли- отдаваме почит към св. Архангел Гавраил снимка: pinterest

Честит имен ден на всички празнуващи! Бъдете живи и здрави!

Tagged , , ,
на горе