СВЕТЪЛ ПРАЗНИК! УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

СВЕТЪЛ ПРАЗНИК! УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
Празници

СВЕТЪЛ ПРАЗНИК! УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

 

 

    Силната вяра е тази сила, която помага на хората през вековете. Бог е любов, той е добро, но дали ние сме добри и колко е силна нашата вяра. В дни на светли християнски празници се замисляме върху това кое е правилно и кое е грешно.

    Такъв светъл празник празнуваме в средата на най-обичания летен месец, август, а именно Успение на Пресвета Богородица. На този ден Божията майка завършва земния си живот, за да отиде при сина си.

    Всички вярващи търсят покровителството на Света Богородица в добри и лоши дни. Майката, родила нашия Господ Исус Христос, закриля всички жени. Бездетните жени се обръщат към нея с молитва да ги дари с рожба. Като земен човек, Светата майка е застъпница на всички, които искат да измолят от нашия Бог здраве, благоденствие и помощ в труден момент.

    Обичаите за деня на Успение Богородично все още се спазват. На този ден не се работи никаква работа. Знак за плодородна година е ако на този ден вали дъжд. Съществува вярване, че има цветя, които са свързани с образа на Света Богородица, те са лековити и ни зареждат с положителна енергия. Това са роза, теменужка, маргаритка, божур.

    На този християнски празник имен ден празнуват всички жени, носещи името Мария, което означава любима. Жените с това име са сърдечни, чувствителни и силни.  

    Независимо от името, което носим, всеки избира сам дали да е добър и по кой път ще тръгне. Защо да бъдем човечни само на християнските празници? Нима всеки ден не е своеобразен празник за душата на вярващия човек?

    Да бъдем смирени, да помагаме на ближния си и да не търсим отплата. Когато правим добро, да не го изказваме на глас, да го пазим вътре в себе си. Да се научим да прощаваме, защото по този начин ще можем да живеем и ние в хармония със себе си. Да се молим не само за своето добруване, а и за всички хора, които са слаби и са в беда. Така вярата ни ще бъде искрена и силна, ще бъдем благословени и спасени.

   

    Успение на Пресвета Богородица е, светъл празник, да се помолим Божията майка да ни закриля, като не забравяме най-важното – да благодарим, за това което имаме и ще имаме!

Tagged , , , , ,
на горе