12 съвета за постигане на перфектен тен
Здраве и красота

12 съвета за постигане на перфектен тен

Чудили ли сте се как да се сдобиете с перфектния тен? Много от нас се радват на слънцето и вероятно са му позволили да достигне до части от кожата, които са били скрити продължителен период от време. Така и трябва! Слънцето е важна част от нашия живот, а борбата между хубавия загар и аристократичната бяла кожа отново е на дневен ред.

С високите температури, които имаме тези дни, сигурни, че бихте искали да отидете на плажа, за да поплувате в морето и да се насладите на слънцето в шезлонг, слушайки морския бриз.

Естественият загар има много предимства. Първо, той е красив. Второ, организмът произвежда повече серотонин, когато е изложен на слънчевите лъчи, а витамин D-то пък е полезен за костите, зъбите и кожата. Но и винаги има риск от прекаляване, затова е добре да избягваш проблемите, които можеш да си създадеш при неправилно излагане на слънцето.

Нека признаем, че това е нещото, за което всички копнеем – да се наслаждаваме на почивката си, но най-вече да се върнем със загар, за който приятелите ни ще завиждат . Прочетете, за да научите всички съвети, които трябва да знаете, за да получите най-добрия естествен загар на кожата!

Как да се сдобием с мечтания тен?

1. Ексфолирайте

тен
13 съвета за перфектен тен снимка: pinterest

Ексфолирането е първата стъпка към изграждането на дълготраен дълбок тен. Ексфолирането на кожата ви ще премахне всички мъртви клетки, които могат да попречат на равномерния загар. Най-добре е да започнете да ексфолирате няколко дни преди да се изложите на слънце, тъй като оставя кожата малко чувствителна и по-податлива на слънчеви изгаряния. Можете да използвате ексфолиращи дрехи, четки, ексфолианти за тяло … Всичко, което не е химично! И не забравяйте да хидратирате кожата си след душ.

2. Вашата диета има значение

Храната, която ядете, също играе роля за придобиването на тен . Яденето на специфични зеленчуци е доказано, че помага да подготвите кожата си отвътре ! Бета-каротинът и ликопенът , открити в някои зеленчуци, могат да повишат защитата на кожата ви от ултравиолетовите лъчи (включвайки процеса на производство на меланин!) и да направят цвета ви малко по-оранжев, така че се уверете, че диетата ви е богата на моркови и домати. Ако не обичате много зеленчуците, добавките на Imedeen също могат да ви помогнат да подготвите кожата си отвътре.

Ако сте особено чувствителни към слънцето, препоръчваме ви да подсилите защитата си с храни с допълнителни антиоксиданти. Например бетакаротенът, който се намира в зеленчуците и плодовете като моркови, пъпеш или спанак, и витамин Е, които помагат да направите кожата си по-малко чувствителна към слънцето и също така помагат на вашия загар да продължи по-дълго.

3. Използвайте слънцезащитен крем

тен
13 съвета за перфектен тен снимка: pinterest

Повечето от нас винаги „забравят“ за слънцезащитните продукти. „Няма да почернявам!“ е извинение номер едно, когато става въпрос за нанасяне на слънцезащитен крем! Но слънцезащитният крем всъщност ви позволява да почернявате , по-бавно да, но по-безопасно.

Когато купуваме слънцезащитен крем, често оставаме пред много възможности и не знаем коя да изберем. Кой SPF е подходящ за моята кожа? Какво означава „широк спектър“?

Ето кратко ръководство, когато избирате първия си слънцезащитен крем:

Преди всичко се уверете, че избраният от вас слънцезащитен лосион предпазва както от UVA, така и от UVB . UVA са лъчи, които проникват дълбоко в кожата ви – причинявайки главно стареене и понякога кожни алергии и рак . Те представляват 95% от лъчите, идващи на земята, и също преминават през облаците. UVB лъчите проникват в горния слой на кожата и причиняват изгаряния – известни още като прекрасните слънчеви изгаряния!

Широкият спектър ви предпазва от UVA, докато SPF ви предпазва от UVB. И двата лъча причиняват много щети на кожата ви, така че проверете два пъти дали вашият слънцезащитен крем съдържа както SPF, така и широкоспектърен .

Второ, изберете правилния SPF . Числото, свързано със споменаването на „SPF“, означава колко дълго можете да останете на слънце: например с SPF30 можете да останете 30 пъти по-дълго на слънце, отколкото ако не носите никаква защита. Най-добре е да изберете SPF30, тъй като SPF50 обикновено дава фалшиво чувство за сигурност и ви кара да забравяте да го нанасяте отново на всеки два часа! Ако имате много светла или чувствителна кожа, винаги избирайте SPF50. Тъмната кожа е защитена с SPF15. Избирайки правилния слънцезащитен крем вие ще се сдобиете с красив тен.

4. Използвайте натурални масла за по-бърз загар.

тен
13 съвета за перфектен тен снимка: pinterest

Някои естествени масла могат да помогнат за по-бързо постигане на по-дълбок тен, като същевременно защитават кожата ви ! Най-добрите масла за тази цел са кокосовото масло, зехтин , масло от гроздови семки , лешниково масло , слънчогледово масло и сусамово масло .

Тези масла ще ви помогнат да получите златист блясък, като същевременно ще подобрят еластичността на кожата ви и ще я поддържат овлажнена . Можете дори да ги смесите за по-добри резултати!

Можете да закупите естествените масла отделно или да опитате естествено масло за загар. Най-добрият начин да използвате натурални масла: нанесете 30 минути преди да отидете на плажа, за да позволите на маслото да проникне в кожата ви. И винаги нанасяйте слънцезащитен крем отгоре!

5.Избягвайте най-горещите часове на деня

Слънцето е най-силно между 10 часа сутринта и 4 часа следобед. През тези часове UV лъчите са най-вредни, така че опитайте да избягвате продължителното излагане на слънце. Най-доброто време за придобиване на тен е рано сутрин или късно следобед, когато слънцето е по-слабо.

6. Излагайте се прогресивно

тен
13 съвета за перфектен тен снимка: pinterest

Това е едно от основните правила за дълбок, дълготраен тен. И за защита на кожата ви. Ако първо се изложите с часове, най-вероятно ще получите слънчево изгаряне и кожата ви ще се лющи! Не много секси. И в крайна сметка може да получите рак на кожата. Не е и секси. Така че, опитайте се да се изложите постепенно , като правите многобройни кратки сесии на загар !

7. Направете си почивка

тен
13 съвета за перфектен тен снимка: pinterest

Потърсете сянка и си направете почивка ! Оставете кожата си да се охлади за известно време, за да намалите рисковете от изгаряне, по време на придобиване на вашия тен. Използвайте тази почивка, за да нанесете отново слънцезащитен крем, да пиете вода, да ядете плодове…

8. Дневен лимит за загар

тен
13 съвета за перфектен тен снимка: pinterest

След определен брой часове на излагане тялото ви достига точка, в която не може да произвежда повече меланин . Средно тялото ви може да почернява за два до три часа на ден, така че няма нужда да оставате изложени по-дълго, дори и да искате да придобиете бързо тен.

9. Не изсушавайте кожата си, когато излизате от морето

Твърди се, че морската сол може да ви помогне да придобиете тен по-бързо, тъй като привлича слънчевата светлина върху кожата ви . Това е подобен механизъм на начина, по който естествените масла ви помагат да придобиете загар по-бързо. Така че, не изсушавайте кожата си, когато излизате от морето и не отивайте направо под душовете!

10. Пийте вода

Винаги хидратирайте кожата си през деня и през нощта за регенерация на кожата! Пийте много вода, за да поддържате хидратацията отвътре и нанесете малко овлажняващ лосион за тяло или каквото и да е натурално масло, за да поддържате кожата си хидратирана. Това само ще накара кожата ви да сияе повече и ще придобиете мечтания тен.

11. Избягвайте шезлонгите!

Избягвайте шезлонгите на всяка цена! Те са наистина опасни и не осигуряват витамин D, както го прави слънцето. И накрая, не се излагайте за дълги часове, докато придобивате тен, особено около обяд (от 12 до 16 часа), когато слънцето е най-ярко и най-опасно!

12.Внимавайте с алкохола

тен
13 съвета за перфектен тен снимка: pinterest

Алкохолът в по-големи количества дехидратира, а в комбинация с напичане от слънцето може да доведе до съдови проблеми, сериозни промени в кръвното налягане, но и допълнително изсъхване и загрубяване на кожата. Алкохолът също така бързо изчерпва количеството витамин С в организма и с това неутрализира положителните ефекти в допълнителната грижа, която сте положили в тази насока.

Какво определя вашия загар?

Всеки човек е уникален, когато става въпрос за това колко тъмна ще стане кожата му на слънце.

Някои хора ще изгорят почти веднага, а при други е необходимо доста време. Това се дължи до голяма степен на меланина, който се намира в косата, кожата и дори очите.

Хората с по-светла кожа имат по-малко меланин и могат да изгорят или да се зачервят на слънце.

Хората с по-тъмна кожа имат повече меланин и ще станат по-тъмни. Въпреки това хората с по-тъмна кожа все още имат риск както от слънчево изгаряне, така и от рак на кожата.

Меланинът се създава естествено от тялото, за да предпази дълбоките слоеве на кожата от увреждане.

Имайте предвид, че дори и да не изгорите, слънцето все пак причинява увреждане на кожата ви.

Заключение

Постигането на перфектен загар без да увредите кожата си е напълно възможно, ако следвате правилните стъпки за защита и грижа. Използвайте слънцезащитни продукти, избягвайте най-горещите часове на деня, носете подходящо облекло и хидратирайте добре кожата си. Ако следвате тези съвети, ще можете да се насладите на красив и здравословен загар през цялото лято.

Според дерматолозите, продуктите за засилване на загар са абсолютна глупост. Запомни – няма крем, който да ненесеш и той да ти помогне да почернееш по-бързо или иначе казано, да „заповяда“ на кожата да произвежда повече меланин. Но дневният прием на 25 гр. бета каротин може. Това не означава да се мажеш с по-малко слънцезащита. Добавката просто повишава естествената защита на организма от UV лъчите и повишава възможността да развиеш загар.

Tagged , , ,
на горе