30 минути
20 минути
50 минути
20 порции
Това е рецепта не само за великденски курабии, а за ароматни курабии! Направете тези лесни сладки, които пазят автентичния вкус на детството. Ароматизирайте курабийките с щипка лимонова или портокалова есенция.
Великденски курабии дават пролетно настроение и са чудесна украса за празника.
Изрежете ги с формички за сладки, с което ще се забавлявате цялото семейство.
Захарните, весели курабии са подходящи и за всеки ден!
За тестото:
700 гр брашно
3 яйца
1 чаша захар
½ чаша кисело мляко
½ чаша олио (мас)
1 пакетче амонячна сода
1 лъжичка сода бикарбонат
ванилия
есенция по избор
½ лъжичка лимонова (портокалова кора)
За поръсване на курабиите:
1 разбито яйце
захар
Разбийте яйцата и захарта. Амонячната сода и сода бикарбонат се погасяват в киселото мляко и се оставя да шупне.
След това добавете млякото към разбитите яйца, олио и накрая добавете брашното.
Разбийте с миксер и когато тестото стане готово за месене с ръце, прехвърлете на поръсен с брашно плот и доизмесете.
Разточете от тестото кора с дебелина 5 мм.
От тестото изрежете курабии с формички за сладки – цветя, сърца, звезди, пеперуди, лунички, зайчета.
Намажете всяка курабия с жълтък и поръсете със захар. Застелете тава с хартия за печене и наредете курабиите в тавата.
Печете до готовност и лек, приятен загар.
Сладки великденски курабии са готови!
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Ябълков сладкиш много лесна рецепта
Лесни и експресни маслинови соленки