20 минути
180 минути
200 минути
6 порции
Освен агнешко печено, за специален повод може да приготвите пълнено агнешко бутче. Крехко и сочно, агнешкото има божествен вкус! Пълнежът може да бъде няколко вида – със зелени пролетни билки и зеленчуци, с дроб сърма, с кайма. Вие си изберете!
Агнешкото месо има комплексен, натурален и нежен вкус. Ароматът и цветът му са специфични и се отличават от другите видове месо.
Има различни рецепти за агнешко – на скара, печено цяло агне, шишове, в гючвече, агнешки котлети и пълнени бутчета.
Тук ви предлагаме рецепта за вкусно пълнено агнешко бутче.
агнешки бут – 2.200 кг
зелен лук – 1 връзка
спанак – 0.600 кг
гъби – 230 г
ориз – 220 г
картофи – 0.800 кг
моркови – 3 бр.
бира – 250 мл
вода – 500 мл
джоджен
мащерка
розмарин
черен пипер
червен пипер
За намазване на месото:
олио – 100 мл
червен пипер – 1 ч.л.
черен пипер – 1 лъжичка
розмарин – 1 щипка
Задушете първо нарязания лук и после последователно добавете спанак, гъби, ориз и подправките за задушаване.
Налейте 200 мл вода и задушавайте, докато течността се изпари и оризът стане почти готов.
Почистете и разрежете агнешкото бутче, така че да направите „джоб”. В получения отвор като „джоб“ сложете готовата плънка и зашийте бутчето с дебел конец.
Смесете в купа олиото, червен и черен пипер, розмарина и направете смес за намазване. Намажете бутчето със сместа и малко сол. Поставете месото в тавата, налейте бирата и още 300 мл вода.
Покрийте пъленно агнешко бутче с фолио и печете на 200 C около 2,5– 3 часа, като от време на време поливайте със соса от печенето.
След два часа, като добре се запече, добавете в тавата нарязаните на едро моркови и картофи. Махнете фолиото накрая и допечете, за да се образува златиста коричка върху печеното агнешко месо.
Крехко и сочно пълнено агнешко бутче е готово!
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Рецепта за агнешка супа или агнешка курбан чорба
Пълнени патладжани: Невероятно вкусни!