Безопасни ли са ядките за кучето ви
Домашни любимци

Безопасни ли са ядките за кучето ви

Някои собственици на кучета обичат да споделят от яденето си със своя любимец. Понякога обаче това не е особено полезно за животното ви, защото някои видове храни не са подходящи за кучетата. Шоколадът, гроздето, стафидите, гъбите, чесънът и лукът са само някои от многото човешки храни, които могат да бъдат токсични за кучета и котки. Даването им на вашите домашни любимци може да има сериозни и нежелани последици. Много хора обаче се питат полезно ли е кучето им да яде ядки, които се считат за здравословни като цяло за хората. Те са заредени с омега мастни киселини, но трябва да подхождате с повишено внимание, тъй като те съдържат голям брой енергийно произвеждащи калории, някои малки са алергични и много съдържат токсини.

Повечето ядки са полезни за кучетата ви, но има някои важни фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, когато ги храните с тях. Повечето кучета са значително по-малки от хората, което означава, че няколко допълнителни калории могат да окажат голямо влияние върху теглото на им. И докато алергиите към ядки са по-рядко срещани и по-малко тежки при кучетата, те все още съществуват. Другото нещо, което може да се окаже опасно, за животното е големината на ядките. Повечето кучета се хранят бързо, а размера и формата на ядките крият сериозна опасност от задавяне, което може да доведе дори до фатален край.

Има няколко вида ядки, които в умерени количества са полезни за кучето ви.

Фъстъци

Те са бобови растения, защото растат под земята, така че те не са „ядки“ сами по себе си. Те обаче са отличен източник на протеин. Като такива фъстъците са безопасни за кучета, но те са с високо съдържание на мазнини, така че не трябва да се прекалява.

Кашу

То е меко и с приемливо, стига да се преяжда с него. Повечето пакети с кашу, които се продават в магазините, обаче са осолени и неподходящи, затова е хубаво да купувате непреработени сортове. Внимавайте да не давате на животното си черупки, тъй като те съдържат урушиол, токсин, който причинява сърбящи кожни реакции, а и може да се задави с тях.

Лешници

Ако те са безсолни, без черупки и в умерено количество, вашето кученце не трябва да има здравословни проблеми. Внимавайте обаче, тъй като малките кучета могат лесно да се задавят, а по-големите кучета могат ще ги погълнат цели, което също да донесе проблеми.

Ако все пак не сте сигурни, дали може да дадете ядките на кучето си по безопасен начин, по-добре не рискувайте, за да не възникнат проблеми.

Tagged , , ,
на горе