Кодрит Кадир – неповторима арабска торта
Приготвяне
20 минути
Готвене
60 минути
Общо
80 минути
Порции
много порции
Това е една неповторима арабска рецепта- Кодрит Кадир. Торта, която впечатлява първо на вид, а след като я опитате, става любима на всеки, дори и на този, който не обича крем карамел!
Необходими продукти
Необходими продукти за Кодрит Кадир:
За крем карамела:
- – 5 бр. яйца
- – 250 гр. захар
- – 800 гр. прясно мляко
- – 20 гр. ванилия
За карамела:
- – 100 гр. захар
- – 2 капчици вода
За кекса (блат):
- – 1 яйце
- – 150 гр. прясно мляко
- – 150 гр. захар
- – 150 гр. олио
- – 250 гр. брашно
- – 1 пакетче бакплувер
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите тази неустоима арабска торта – Кодрит Кадир:
Първо приготвяме карамела. Започваме с 5 яйца, които ги разбъркваме (внимаваме да не се образува пяна) и след това добавяме и 250 гр. захар.
Продължаваме да разбъркваме бавно, след което добавяме и 800 гр. прясно мляко и 2 пакетчета по 10 гр. ванилия. И така – сместа ни за крем карамел е готова!
Оставяме сместа настрани и приготвяме карамела. В една малка тенджерка слагаме около 100 гр. захар и 2 капки вода. Разбъркваме докато се получи тази кафява течност – карамел.
Този готов карамел го изсипваме въе формичката за кекс и го разнасяме равномерно както на снимката, и оставяме да стегне.
Сега е време да приготвим сместа за кекса. За нея ни трябва: 1 яйце, 150 гр. прясно мляко, 150гр. захар, 150 гр. олио и 250 гр. брашно, и 1 пакетче бакплувер.
След като разбъркаме и сместа се сгъсти, добавяме какаото– 2 супени лъжици, и продължаваме да бъркаме.
Вече сме готови да сглобим арабската торта – Кодрит Кадир!
Първо, изсипваме сместа за крем карамела във формичката за кекс и след това слагаме и кафявата смес, която при изпичане се повдига и изплува на повърхността (следва да видите).
Загряваме предварително фурната на 180 градуса и слагаме тортичката на водна баня да се изпече за около 60 минути.
След час блата трябва да изглежда така и може да го проверим с клечка дали е готов!
Като я изкараме тортата, трябва я да сложим да изстине и стегне за поне една вечер.
Вече на следващия ден е готова! Обръщаме внимателно формичката и спокойно можем да си изрежем стегнато парченце Кодрит Кадир!
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Десерт Негърче – незабравим вкус от детството
Домашно мляко с ориз
Боб-чорба по стара българска рецепта – винаги има място на трапезата
Лесна бобена салата с печени чушки
Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици