25 минути
40 минути
65 минути
6 порции
Сладка баница с локум е истинско изкушение! Пухкава, мека, нежна и сочна! Ароматът на локум и сладостта на сиропа ще ви накарат да искате да я опитате пак! Баница с локум е традиционна българска сладка баница и много полулярна на домашната трапеза.
Предлагаме ви лесна рецепта за баница с локум с готови кори.
1 пакет фини точени кори
краве масло разтопено
За плънката
3 пакета локум (с аромат на роза)
4 яйца
1 чаша брашно
1 чаша захар
1/2 чаша олио
4 с.л. кисело мляко
1 лъжичка сода бикарбонат
1 чаша орехи (по желание)
За сиропа
1 чаша захар
4 чаши вода
Разбийте яйцата, захарта, оилиото и добавете брашно и разтворената в киселото мляко сода. Разбийте до гъста каша.
Вземете една кора , нямажете с масло, отгоре поставете втора кора и поръсете от кашата, нарязано малко парченце локум и орехи по желание.
Навийте на руло и наредете в намаслена тава. Продължете да редувате корите и плънката, като ги нареждате на разстояние едни от други. Ако остане част от плънката, поръсете я отгоре върху баницата.
Печете в предварително загрята умерена фурна 180 C за 35-40 минути до зачервяване.
Пригответе сироп като оставите на котлона захарта и водата да поврат около 10-15 минути. Добавете сок от лимон.
Залейте студента баклава с горещия сироп. Оставете да престои около 3 часа.
Сервирайте на другия ден!
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Лесна питка със сирене „Розички“