Впечатлете гостите и любимите хора вкъщи с тези толкова лесни, а невероятно вкусни коледни елхички.
Плънката зависи от вашето въображение. Може да бъде сладка или солена. Опитайте и няма да съжалявате.
Необходими продукти
1 пакет бутер тесто от 275 гр. (но може и по-голяма разфасовка)
20 г колбас по желание
30 г настърган кашкавал (или друго сирене по желание)
2 с.л. майонеза
1 ч.л. горчица
1 ч.л. доматено пюре или кетчуп
1 жълтък за намазване (по желание)
Начин на приготвяне
Ето как се приготвят стъпка по стъпка тези коледни елхички с бутер тесто:
В купичка сложете настъргания кашкавал и нарязания на ситни кубчета колбас.
Добавете майонезата, горчицата и доматеното пюре. Разбъркайте добре до еднородна смес.
Разстелете плънката на тънък пласт върху бутер тестото.
Нарежете тестото на дългата страна на лентички с ширина около 2 см.
Нагънете лентичката около 5-6 пъти, като се стараете долната част да е по-широка, а към върха – по-тясна. Също така не трябва да притискате лентичката много, за да остане място да се надуят при печене.
С дървено шишче промушете внимателно „елхичката“ през центъра.
Ето и част от готовите „елхички“. По желание можете да ги намажете с разбит жълтък.
Поставете елхичките внимателно в тавичка, застлана с хартия за печене или тефлонова подложка. Трябва да внимавате шишчетата да не застъпват „елхичките“, защото ще попречат на тяхната правилна форма при печене.
Печете в предварително загрята фурна на 200-210 градуса без вентилатор. За по-интересна презентация, можете да сервирате шишчетата вертикално, набучени в зелка или поставка. Хапвайте, докато са още топли! Да ви е сладко!