Къдрав тиквеник: невероятно хрупкав, наслада за сетивата

къдрав тиквеник

Къдрав тиквеник: невероятно хрупкав, наслада за сетивата

Приготвяне

20 минути

Готвене

40-50 минути

Общо

1 час минути

Порции

8 порции

Имали нещо по-вкусно и ароматно от домашно приготвен тиквеник? Аромат, който ни напомня за Коледа – уют, комфорт и ни връща в дните от детството. Днес ще ви покажем как да приготвите хрупкав, къдрав тиквеник с готови кори. Приготвя се много лесно и бързо, но вкусът му е невероятен.

Необходими продукти

Тиква -1 кг

Кори за баница- 1 пак.

Орехи – 150 гр

Канела-1 пак.

Галета -150 гр

Олио – 1 ч.ч.

Захар – 200 гр.

Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

Ето стъпките по които да приготвите къдрав тиквеник:

къдрав тиквеник
къдрав тиквеник

Преди да започнете да приготвяте тиквеника, запечете орехите на тиган леко.

Обелете тиквата, отстранете семките с лъжица и я настържете.

Вземете 2 кори за баница, с четка намажете ги с олио. След това поръсете с тиква, орехи, канела, галета – за да обере водата , която тиквата ще пусне при печенето и накрая поръсвате с 2 с.л захар.

къдрав тиквеник
къдрав тиквеник

Завивате корите с помощта на точилка и набирате за да стане къдраво парче.

къдрав тиквеник
къдрав тиквеник
къдрав тиквеник
къдрав тиквеник

Готовите парчета сложете в предварително намазана с мазнина тава.

къдрав тиквеник
къдрав тиквеник

След като сте готови с навиването на корите, намажете с четка отгоре с олио всяко парче поотделно.

Хрупкавия къдрав тиквеник се пече в предварително загрятата фурна на 180 градуса около 40-50 минути.

Ако искате вашият тиквеник да не е хрупкав, а да стане по-мек, след като го извадите от фурната го поръсете с вода и завийте с хавлия.

къдрав тиквеник
къдрав тиквеник

След като изтине напълно къдравия тиквеник го поръсете с пудра захар и сервирайте.

Добър апетит!

Вижте още
тиквени хапки
тиквено суфле
Най-нови статии
Популярни
на горе