Къдрав тиквеник: невероятно хрупкав, наслада за сетивата
Приготвяне
20 минути
Готвене
40-50 минути
Общо
1 час минути
Порции
8 порции
Имали нещо по-вкусно и ароматно от домашно приготвен тиквеник? Аромат, който ни напомня за Коледа – уют, комфорт и ни връща в дните от детството. Днес ще ви покажем как да приготвите хрупкав, къдрав тиквеник с готови кори. Приготвя се много лесно и бързо, но вкусът му е невероятен.
Необходими продукти
Тиква -1 кг
Кори за баница- 1 пак.
Орехи – 150 гр
Канела-1 пак.
Галета -150 гр
Олио – 1 ч.ч.
Захар – 200 гр.
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
Ето стъпките по които да приготвите къдрав тиквеник:
Преди да започнете да приготвяте тиквеника, запечете орехите на тиган леко.
Обелете тиквата, отстранете семките с лъжица и я настържете.
Вземете 2 кори за баница, с четка намажете ги с олио. След това поръсете с тиква, орехи, канела, галета – за да обере водата , която тиквата ще пусне при печенето и накрая поръсвате с 2 с.л захар.
Завивате корите с помощта на точилка и набирате за да стане къдраво парче.
Готовите парчета сложете в предварително намазана с мазнина тава.
След като сте готови с навиването на корите, намажете с четка отгоре с олио всяко парче поотделно.
Хрупкавия къдрав тиквеник се пече в предварително загрятата фурна на 180 градуса около 40-50 минути.
Ако искате вашият тиквеник да не е хрупкав, а да стане по-мек, след като го извадите от фурната го поръсете с вода и завийте с хавлия.
След като изтине напълно къдравия тиквеник го поръсете с пудра захар и сервирайте.