40 минути
20 минути
60 минути
4 порции
Кифли с пълнеж от тиква са истинско есенно удоволствие. Кифлата се оказва пухкава и нежна, а плънката има много необичаен, есеннен вкус и наподобява мармалад.
Сега е сезонът на тиквите, време е да приготвите колкото се може повече ястия с този ярък, здравословен и вкусен плод.
Предлагаме на вашето внимание една много интересна и необичайна рецепта за кифли с пълнеж от тиква. Тестото става като пух, а плънката…просто невероятно удоволствие и има интересен вкус.
вода – 150 ml;
суха мая – 1 пак;
яйца – 2 бр.;
сол – 1 щипка;
захар – 50 g;
брашно – 350 г;
масло – 30 гр.
Пълнеж:
обелена тиква – 600 г;
масло – 20 г;
захар – 5 с.л
кора от 1 портокал.
За назване:
яйчен жълтък – 1 бр.;
прясно мляко – 1 с.л.
Изсипете суха мая в топла вода и оставете за 5 минути, за да се разтвори маята.
Разбийте 2 яйца в дълбока купа, добавете солта и захарта и разбъркайте добре до гладкост.
Изсипете маята и водата в яйчената маса и разбъркайте отново.
В тази смес се изсипва на порции пресятото брашно и се омесва първо с бъркалка, а след това с ръце.
Тъй като брашното на всеки е различно, препоръчваме първо да добавите 250-300 грама брашно, ако тестото е лепкаво, добавете още 50 грама брашно. Омесете тестото с ръце, трябва да е меко, еластично и да не лепне по ръцете ви.
След това смесваме меко масло в тестото и продължаваме да месим старателно върху работната повърхност. Резултатът трябва да е гладко и еластично тесто.
Прехвърлете тестото в намаслена купа, покрийте със стреч фолио и оставете на топло за 1 час.
Подготвяме плънката. Взимаме узряла тиква. Почистваме го от кората и семките и я нарязваме на малки кубчета.
Слагаме тиган на котлона и разтопяваме маслото. В тигана се слагат тиквата и 5 супени лъжици захар и кората на един портокал.
Всичко се разбърква и се оставя да къкри на тих огън, докато се изпари цялата течност. Тиквата трябва да стане мека и нежна. Има вкус на мармалад.
Прехвърлете плънката в чиния и охладете.
През това време тестото трябва да е втасало.
Премисаме отново тестото и разделяме на 10 равни части. Закръглете всяко парче, покрийте с фолио и оставете да престои 15 минути.
Оформяме кифличките. Разтягаме или разточваме всяко парче тесто във форма по желание, слагаме супена лъжица пълнеж в центъра и защипваме краищата, оформяйки кифлички.
Поставете кифлите с пълнеж от тиква върху тава, покрита с хартия за печене, покрийте с чиста кърпа и оставете да втасат още 15 минути.
След това намазваме всяка кифла със смес от жълтък и мляко и я слагаме да се пече в предварително загрята фурна за 15-20 минути при температура 190 градуса.
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас
Лесна рецепта: Домашни Маслени Сладки Рози с извара
Домашни ябълкови сладки – неповторим аромат и вкус
Сочен ябълков сладкиш: ябълки напоени с разтопена захар и канела
Най-сполучливата рецепта за домашни сладки Прасковки
Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни