20 минути
25 минути
45 минути
4-5 порции
Рецепта за топло ястие с варени яйца. Защо това ястие с варени яйца е полезно? Защото, според множество проучвания, варените яйца могат да помогнат за цялостното подсилване на организма, както и за сваляне на излишните килограми, тъй като не съдържат много калории. Яйцата са богат източник на желязо, фосфор, селен, калций, витамин D, протеини и мазнини.
10 варианта за вечеря, която забързва метаболизма и ви прави слаби
Необходими продукти за топло ястие с варени яйца:
-5 яйца;
-1/2 червена чушка;
-1/2 жълта чушка; (може да замените със светло зелена);
-1/2 тъмно зелена чушка;
-1/2 голяма глава лук или 1 по-малка;
-2 бр. домати;
-50-70 гр. моцарела или заменете с кашкавал;
-растителна мазнина;
-1 с.л. масло;
-сол – на вкус;
-черен пипер – на вкус;
-червен пипер – на вкус;
-шафран или куркума – на вкус;
-пресен магданоз;
-1 стрък пресен лук.
Да започваме да готвим…
Вземаме 5-те яйца, поставяме ги в подходящ и заливаме с вода. Поставяме съда на слаб огън. След като водата заври, оставяме яйцата да се варят 10 минути. Трябва да бъдат твърдо сварени.
Нарязваме на дребни кубчета всички видове чушки.
Почистваме и нарязваме лука, също на ситно.
Доматите ще си нарежем на шайби. Необходимо е да получим 10 бр.
След като яйцата са сварени до твърдост, отстраняваме черупката и ги разполовяваме на две.
За следващата фаза от изпълнението на рецептата ще ни трябва дълбок тиган. Заливаме дъното с олио, а към него добавяме маслото. Слагаме на тих огън, докато маслото се разтопи.
Върху разтопената и добре загрята мазнина прибавяме нарязаните на кубчета чушки и лука. Разбъркваме няколко пъти, докато вкусовете се смесят добре.
Върху „канапето“ от чушки и лук, внимателно си подреждаме доматените шайбички.
Всяко доматено кръгче ще допълним с 1/2 твърдо сварено яйце. Белтъкът трябва да сочи нагоре.
Да овкусим това чудесно ястие с подправките от рецептата: сол, черен пипер, червен пипер, шафран (куркума), чубрица и пресен магданоз – всичко на вкус.
По желание можем да долеем 50 мл. водичка, за повече сосче.
Поръсваме с моцарела или кашкавал настъргани на едро ренде. Захлупваме тигана.
Готвим до 5-7 минути след разтопяване на млечния продукт.
Сваляме от котлона, отместваме похлупака и воала – имаме чудесно, вкусно, а освен това полезно и здравословно топло ястие.
За финал: поръсваме с парченца пресен лук.„
Добър апетит!