Понички на фурна: чудесни на вкус и не са толкова мазни като пържените
Приготвяне
20 минути
Готвене
25 минути
Общо
45 минути
Порции
4 порции
Понички на фурна са по-малко калорични от тези, пържени в олио. Освен това се приготвят много лесно и бързо. Тази рецепта прави деликатен и вкусен сладкиш за чай.
Класическите понички се пържат в голямо количество олио, те излизат порести отвътре и с красива златиста коричка, но в същото време са много калорични. Предлагаме ви да опитате рецептата за румени сладки понички на фурна, които могат да се сервират за десерт, за закуска с кафе или чай и трябва да са топли и прясно приготвени.
Необходими продукти
кисело мляко – 300 г;
брашно – 350 г;
прясно мляко 100 мл
прясно мляко – 2 супени лъжици – за намазване;
захар – 5 супени лъжици;
яйца – 2бр.;
олио – 3 супени лъжици;
ванилова захар – 1 ч.л.;
бакпулвер – 1 пак.;
сол – щипка.
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
Начин на приготвяне на понички на фурна:
Смесете яйцата, захарта, ванилова захар, сол и олиото в купа. Разбъркайте с бъркалка до гладкост.
Добавете киселото мляко и разбъркайте. След това добавете прясното мляко и разбъркайте отново.
Ако е необходимо, може да се разбие с блендер. Трябва да няма бучки.
Колкото по-мазно (с по-висока масленост) е млякото, толкова по-вкусни ще бъдат поничките.
Изсипете 2 супени лъжици брашно и бакпулвер в тестото, разбъркайте всичко и добавете останалото брашно на порции. Замесваме с ръце меко, но нелепнещо тесто с еднородна консистенция.
Оформяме ги в желаната форма. Ще ви трябва топло прясно мляко за смазване на поничките.
Поставете поничките върху покрита с хартия за печене тава, намажете ги с мляко и ги сложете във фурната на 180 градуса за 20-25 минути.
Охладете малко готовите понички, поръсете с пудра захар и сервирайте с чай. По желание средата на поничките може да се напълни със сладко, кондензирано мляко или сладко.