Приготвянето на тестото за пирожки е деликатен въпрос. Тази рецепта ще ви научи как да направите тесто, което определено ще бухне и ще стане пухкаво. С него пирожките се оказват ефирни, нежни и много вкусни.
Ето как да приготвите най-вкусните пирожки:
Необходими продукти
За тестото
Вода – 350 мл.;
Сол – чаена лъжичка;
Захар – 1 супена лъжица;
Брашно – 650 грама
мая – 1 кубче
Слънчогледово олио – 50 мл.
Плънка:
сирене или кашкавл – 250 гр.
Начин на приготвяне
Начин на приготвяне на най-вкусните пирожки:
Налейте топла вода в голяма купа и добавете маята. Там също изсипете солта и захарта. След това добавете брашно, 1 чаша и разбъркайте малко. Получената смес трябва да престои 15 минути на топло място, покрита с кърпа. След определеното време маята се активира и можете да продължите към приготвянето на тестото за пирожки.
Сега трябва да добавите олиото и останалото брашно. Не е необходимо да се меси бързо, за да остане тестото рохко. Готовото тесто не трябва да лепне по ръцете ви. Но не добавяйте повече брашно, отколкото е в рецептата. Прехвърлете тестото в торба и го изпратете в хладилника за 1 час.
След това извадете тестото, което трябва да е удвоило обема си и разделете на малки топчета и оформете пирожките, като добавяме плънката по желание от сирене или кашкавал. Оформете пирожките по наш вкус – триъгълници или овални, няма значение.
Готовите пирожки трябва да се пържат в олио на среден огън. Олиото трябва да е много, затова вземете тенджера или дълбок тиган.
С това тесто пирожките се оказват ефирни, нежни и много вкусни.