10 минути
50 минути
60 минути
4 порции
Картофено калцоне на тиган по италианска рецепта – неустоимо вкусно! Картофено калцоне с шунка и пармезан е много подходящ вариант за вечеря, както за официална, така и за семейна. Ястието по италиански става толкова вкусно, сочно, крехко, че често ще ви се иска да го приготвяте и сервирате на вашите гости и любими хора.
Филийки с пълнеж от моцарела и шунка – този вкус ще ви изненада
Ароматни вани за сетивата и здравето
-картофи – 400 гр.;
-вода – 1 л.;
-сол – 10 гр.;
-черен пипер – 5 гр.;
-растителна мазнина – 50 мл.;
-пармезан – 60 гр.;
-брашно-300 гр.;
-бакпулвер – 10 гр.;
-шунка – 100 гр.;
-моцарела-200 гр.;
-магданоз – ½ връзка;
Продукти за соса:
-яйце – 1 бр.;
-растителна мазнина – 30 мл.;
-сол – 10 гр.;
-черен пипер – 5 гр.;
-чесън – 2 скилидки;
-магданоз – няколко стръкчета.
За тази рецепта ще ви бъде необходим подходящ съд за варене на картофи, дълбока купа и дълбок тиган.
Почистете картофите от обелките. Измийте и поставете в подходящ съд, залейте с вода и добавете 2-3 щипки сол. След като се сварят – отцедете водата, поставете в дълбока купа, подправете с 10 гр. сол и 5 гр. черен пипер и намачкайте сварените картофи. Прибавете растителната мазнина, магданоза и настъргания на много ситно пармезан.
Продължете нататък. Пресейте брашното и го прибавете към купата с намачканите картофи и пармезан.
Много добре смесете съставките. Месете, докато не получите гладко картофено тесто. Прехвърлете тестото в дълбока купа, покрийте с кърпа и оставете да „почива“ за 20 минути.
След това поставете тестото върху плота и го разточете.
Ще ви бъде необходима широка чаена чаша, с която да си послужите, за да изрежете 8 кръгчета от картофеното тесто, които с помощта на точилката да ги направите още по-тънки.
В единия край на всяко кръгче поставете слайс шунка и малко правоъгълно парче моцарела. Запечатете с другата половина. Внимателно уплътнете краищата на картофено калцоне.
Поставете тигана на котлона, сложете малко растителна мазнина и загрейте.
Подредете картофеното калцоне. Оставете на топлинна обработка 5 минути от едната страна и 5 минути от другата.
Начин на приготвяне на соса:
Поставете горепосочените продукти за соса в блендер или кухненски робот. Бъркайте до получаване на гладка смес.
Вземете си парченце картофено калцоне, разполовете го на две, потопете в соса и се насладете на този впечатляващ вкус.
Добър апетит!