Рецепта за лесни баклавички с орехи и канела. Лесни баклавички са един прекрасен десерт, сладък вкус обичан от малки и големи. В тази рецепта, ще откриете един много лесен начин на приготвяне. За целта ще ви бъдат необходими готови кори за баница. По този начин ще спестите време, а освен това и улеснява самия процес на приготвяне на лесни баклавички.
Рецепта за баклавички с орехи и канела
Сиропирана баница: най-сладкият вкус от българската кухня
Баницата с одрински кори е сочна като торта, мека като памук – 2 лесни рецепти
Необходими продукти за лесни баклавички:
1 пакет – готови кори за баница – 400 гр.;
1/2 чаена чаша захар;
1 чаена чаша смлени орехови ядки;
1/2 пакетче канела на прах;
1/2 пакет галета;
олио или ½ пакетче разтопено масло.
Продукти за сиропа:
3 ч.ч. вода;
3 ч.ч. захар;
2 пакетчета ванилия;
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, който може да замените с щипка лимонена киселина.
Лесни баклавички – начин на приготвяне:
Най-напред си пригответе сместа, която ще бъде плънка на лесни баклавички. За целта вземете подходящ съд, например дълбока купа.
Почистете ореховите ядки, след което ги смилате или нарязвате на ситно (това е по ваше желание).
В купата смесете добре ядките, галетата, кристалната захар и канелата. Плънката за лесни баклавички е готова.
Отворете пакета с готови кори за баница и внимателно ги разгънете. От един пакет кори ще получите една тава баклавички. За ваше удобство, е препоръчително да използвате правоъгълна тава, но разбира се, ако не разполагате с такава – вземете кръгла.
Оформяне на сочните баклавички:
Вземете една кора и я разделете на две – по дължина. От една кора трябва да ви се получат два правоъгълника.
Забележка: В случай, че предпочитате тънки кори за баница, за по-добра плътност трябва да ползвате по две.
С помощта на силиконова четчица намажете с олио и масло парченцето кора. След което в единия край на правоъгълното парче сложете 1 с.л. с връх от плънката. Навийте на рулце или под формата на пощенски плик, както на вас ви харесва.
Подредете баклавичките в съда за печене.
Сочните и лесни баклавички печете на 200 градуса, за около 20-25 минути или в зависимост как пече вашата фурна. След като се изпекат, извадете тавата и оставете да изстиват.
През това време си пригответе сиропа.
Начин на приготвяне на сиропа:
Съотношението между захар и вода, трябва да е 1:1, в случая 3 ч.ч. вода – 3 ч.ч. захар. В подходящ съд – касерола, сложете захарта, залейте с водата и добавете ванилиите. След това лимоновият сок или щипка лимонена киселина. Сложете на котлона. Оставете да ври за около 5-7 минути.
Не забравяйте за правилото: Баклавата се сиропира, когато корите са изстинали, а сиропът е горещ.
Залейте студените баклавички с горещия сироп. Оставете да престоят 6 часа.
Съвет: Обръщайте ги периодично, така ще поемат повече от сиропа и като краен резултат ще получите сочни баклавички с аромат на канела.
Добър апетит!
Бюджетна торта тирамису без маскарпоне: как да приготвите сладкарски шедьовър у дома
Бананов кейк – много вкусно, ароматно и сладичко
Л О К У М К И …Мммммм… Лесно, вкусно и много сладичко!