7 богати на йод храни, които е добре да включите в диетата си, посочват специалисти. Дефицитът на йод е една от основните причини за заболявания, свързани с нарушаването на работата на щитовидната жлеза.
Йодът е много важен микроелемент за здравето. Участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, необходими за регулирането на повечето процеси в организма. Липсата му може да доведе до развитие на хипо- или хипертиреоидизъм, като и двете състояния нарушават метаболизма.
ЙОД – МОЩНО ОРЪЖИЕ ПРИ ВИРУСИ И ИНФЕКЦИИ
ЗАЩО МАЗАНЕТО НА ПЕТИТЕ С ЙОД Е ТОЛКОВА ПОЛЕЗНО?
Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как
Затова днес ще ви разкажем за 7 храни, богати на йод. Непременно ги включете в диетата си!
Защо йодът трябва да бъде включен във вашата диета?
Обикновено човек се нуждае от съвсем малко от този микроелемент. Тази доза обаче, почти се удвоява по време на бременност и кърмене. В крайна сметка, липсата на йод може да доведе до сериозни последици за детето. За щастие, има много храни, богати на йод. Прочетете и ще разберете кои са те!
Защо йодът е толкова важен?
Йодът е от съществено значение за правилното функциониране на хормоните на щитовидната жлеза. От своя страна, основната им задача е регулирането на метаболизма на тялото.
Важно е да запомните, че йодът е необходим за производството на хормони в организма и неговият дефицит по време на бременност може да повлияе неблагоприятно на развитието на бебето. В допълнение, проблеми като гуша (увеличена щитовидна жлеза) се причиняват, наред с други неща, поради липсата на йод в диетата.
Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето
Мисия: Как да подобрите здравето и качеството си на живот!
Препоръки за дозиране на йода
Най-добрият начин да получите дневната си нужда от основни витамини е чрез балансираната диета, съдържаща разнообразни храни. Комитетът по хранене на Института по медицина препоръчва следния прием на йод:
За бебета:
0-6 месеца: 110 микрограма на ден (mcg/ден)
7-12 месеца: 130 мкг/ден
За деца:
1-8 години: 90 mcg/ден
9-13 години: 120 mcg/ден
Тийнейджъри и възрастни:
Младежи на 14 и повече години: 150 mcg/ден
Момичета на 14 и повече години: 150 mcg/ден
Бременни (всяка възраст): 220 mcg/ден
При кърмене (всяка възраст): 290 mcg/ден
Конкретните препоръки зависят от възрастта, пола и други фактори, като бременност. Консултирайте се с вашия лекар, той ще ви каже каква дневна нужда от йод е необходима във вашия случай, в съответствие с нуждите ви.
7 храни, богати на йод
Йодирана сол
Въпреки, че не е точно храна, тази сол е най-богатият на йод продукт: 1900 микрограма на 100 грама. Не се тревожете от такава висока доза, защото солта обикновено се яде в малки количества. Йодираната сол има същия вкус като обикновената трапезна сол, но е по-здравословна. Просто купете сега, вместо готварска сол, йодирана и я използвайте при приготвянето на всякакви ястия.
Напоследък са много популярни различни видове сол, които са достъпни на пазара и се водят за здравословни. Но лекари вече отчитат повишаване на хората с проблеми с щитовидната жлеза в последните години, което се отдава на занижения прием на йодирана сол с храната.
Морски водорасли
Морето е естествен източник на йод, така че водораслите са с високо съдържание на този елемент.
В морето растат огромно количество ядливи водорасли. Особено внимание тук е нужно да се обърне на следните видове: келп, араме, хизики, уакаме и джамбу. Келпът например, съдържа 4 пъти дневното количество йод. А само една супена лъжица араме съдържа цели 730 микрограма йод.
Така че трябва да се внимава с този продукт. В края на краищата, прекомерната консумация на йод също може да причини проблеми с щитовидната жлеза. Използвайте водорасли като добавка към салати, супи и други ястия. Но не превишавате нормата на йод и така добавяте ползи чрез вашите ястия.
Червена боровинка
Пишем за нея основно като източник на антиоксиданти. Знаете ли, че този див плод също съдържа йод? Само 11 грама червени боровинки ще ви дадат 400 микрограма от този елемент. Освен това, червените боровинки са нискокалорична храна, която е богата на витамин С и фибри, което подобрява чревния транзит на остатъците от храна. Освен това, съдържа калий, желязо и калций. Като цяло, страхотни ползи за здравето има!
Но, разбира се, на първо място боровинките са известни със своя антиоксидантен ефект. Според Испанското дружество по гинекология и акушерство (SEGO), този плод помага в борбата с инфекциите на пикочните пътища, често срещани по време на бременност и менопауза. В крайна сметка, боровинките са също така естествен диуретик.
Прясна риба
Рибата е източник на йод. От всички видове морски риби треската съдържа най-много йод: 170 mcg на 100 g. Освен това, месото й съдържа витамини В1, В2, В6 и В9. Те подобряват усвояването на въглехидрати, мазнини и протеини.
От друга страна, една порция скумрия (150 г) съдържа само 208 калории и 255 микрограма йод. Освен това, подобно на други видове морска риба, тя е богата на омега-3 мастни киселини. Тези вещества помагат за понижаването на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, което означава, че се грижат за здравето на сърцето.
Но най-популярният и достъпен вид морска риба е рибата тон. Съдържа и йод: 50 мкг на 100 г. В сардините и хека той е малко по-малко: около 30 мкг на 100 г.
Миди
Това мекотело не без причина се смята за „перлата“ на готвенето. То е с ниско съдържание на калории, но съдържа огромно количество хранителни вещества. Сред тях са витамини, аминокиселини и минерали, които са много полезни за здравето. Сред минералите, съдържащи се в тях, има и йод, 130 mcg на 100 g.
Пиле
Сред всички видове месо пилешкото води по съдържание на йод. Пилешкото месо съдържа 7 микрограма йод на 100 г. Разбира се, това не е толкова, колкото в рибата, но все пак е повече, отколкото в говеждото и свинското месо.
Скариди
Морските дарове са богати на протеини, витамини и, както казахме по-горе, на йод. Затова скаридите са най-добрият вариант: те имат 35 микрограма йод на 100 g.
Това са само някои примери за храни, богати на йод. Както можете да видите сами, всички те са доста достъпни и затова е лесно да ги включите в диетата си. Не забравяйте обаче, че излишъкът от йод също е вреден, така че следете размера на порциите, които приемате. Както е казал Хипократ: „Отровата е в дозата.“