Как да си приготвите у дома лесна агнешка супа, наричана още агнешка курбан чорба? Рецепта за агнешка супа или агнешка курбан чорба, както някога нашите баби са я приготвяли, най-вече на Великден, Гергьовден или за здраве.
Много хубава рецепта за лесна и вкусна агнешка супа или агнешка курбан чорба
Как да сготвим най-вкусната дроб сарма (дроб сърма) – рецепта
Л О К У М К И …Мммммм… Лесно, вкусно и много сладичко!
Великденски курабии от тефтера на на баба
Домашна рецепта за Великденски меденки
Разбира се, съществуват различни видове рецепти за класическа агнешка супа (агнешка чорба), защото различните райони на България, както и във всяко семейство се приготвя по различен начин.
Агнешка супа: необходими продукти:
-вода – около 2-3 литра, в зависимост от големината на съда и количеството месо;
-агнешко месо – 600 гр. (много подходящ вариант е агнешко рагу около 1,5 кг.)
-агнешки дреболии – 1 малка чашка нарязани на ситно и предварително сварени (по ваше желание);
-лук – 1 глава със средна големина;
-домат – 2 бр. или 3-4 супени лъжици доматено пюре;
-олио – 2-3 с.л.;
-черен пипер – на вкус;
-сол – на вкус;
-магданоз пресен или сух – 3 ч.л.;
-сух джоджен – 2 с.л.;
-дафинов лист – 2 бр.;
-червен пипер – 1 с.л.
Забележка: По ваше желание може да прибавите към тази агнешка супа 1 морков, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, всички нарязани на ситно. В някои райони на България към агнешката курбан чорба се прибавя ориз или картофи, които са нарязани на малки кубчета.
Агнешка супа: начин на приготвяне:
Като първа стъпка месото трябва да бъде добре измито.
В подходяща тенджера поставете агнешкото месо или агнешкото рагу, залейте с вода. В случай, че от месото се отдели пяна – задължително я отстранете и след това добавете малко сол. Месото трябва да ври, докато не бъде много добре сварено. След това се накъсва с големина на парчетата по ваш вкус. Ако сте решили да използвате рагу, ще бъде необходимо добре да почистите от дребните костици.
Прецедете бульона, в който е вряло агнешкото, за да добавите към него зеленчуците.
Ако предпочитате в агнешката супа да прибавите посочените зеленчуци, почистете и нарежете на дребно. Доматът трябва да бъде обелен, нарязан на ситно или настърган на едро ренде. Сложете и дафиновите листа.
Прибавете късчетата агнешко месо.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
15 минути преди готовност на вкусната агнешка супа добавете останалите сухи подправки – магданоз, джоджен и червения пипер.
Накрая извадете дафиновите листа.
Забележка: Ако по ваш вкус искате да прибавите към супата ориз или картофи на ситни кубчета, съобразете това с технологичното време за тяхното добро сваряване.
Сипете в купички, докато е гореща.
Агнешка супа, агнешка курбан чорба, приготвена по тази традиционна рецепта става върховно вкусна. Опитайте и вие.
Добър апетит!