Приготвили сме ви 4 лесни рецепти за козунак . Ако имате хлебопекарна/ машина за хляб у дома, тогава можете спокойно да изпечете любимите си козунаци в нея . Важно е козунака да бъде приготвен с вяра и любов, както и с добри намерения. Някои трикове за печене на козунаци в машина за хляб все още си заслужават вниманието.
Представяме на вашето внимание най-добрите рецепти за Козунак в хлебопекарна /машина за хляб у дома.
Козунак в хлебопекарна
Необходими продукти:
- прясно мляко – 1 чаша
- брашно – 3 чаши
- яйце – 2 бр.
- какао на прах – 1 ч.л
- захар – две трети от чаша
- масло – 100 гр
- канела – четвърт чаена лъжичка
- суха мая – два пакета
- шоколад – 50гр
- шепа орехи
- Шипка сол
Козунак в хлебопекарна: Начин на приготвяне
1. Изсипете съставките за козунак в хлебопекарна /машината за хляб строго според рецептата и не променяйте реда. Първо в купата на хлебопекарната изсипете две чаени лъжички суха мая, след това две чаши предварително пресято брашно, три супени лъжици захар, какао, канела, яйца, омекнало масло и налейте чаша мляко със стайна температура. Задайте параметрите за печене на козунак в машина за хляб.
Посоченото количество съставки е изчислено за козунак от 700-800 грама.
2. Нарежете ядките и шоколада на малки парчета. Когато машината започне да замесва тестото за козунака за втори път, добавете останалата захар, още половин чаена лъжичка суха мая, чаша брашно и натрошените ядки и шоколад. Когато шоколадовият козунак е готов с печенето в машината за хляб, той трябва да се извади от формата, да се охлади, да се покрие с кърпа. А след като изстине, можете да го украсите по ваш вкус.
„Кадифени“ великденски яйца: забавен начин за боядисване на яйца, за които може би не знаете
Козунак с извара в хлебопекарна/машина за хляб
Необходими продукти:
- брашно – 600 гр
- извара – 220 гр
- яйце – 3 бр.
- сухо мляко – 2 супени лъжици.
- растително масло – 2 супени лъжици.
- стафиди – 100 г (попарени с вряща вода)
- мед – 2 с.л
- мая – 7 гр
- сол – 1 щипка
Начин на приготвяне:
Разбийте 3 яйца в мерителна чаша. Разбийте и добавете вода, като общото количество течност не трябва да е повече от 300 мл. Изсипете яйчената смес за козунак в машина за хляб, добавете сухо мляко, олио, извара, мед, сол и мая. Изсипете стафидите (предварително попарени с вряща вода) и пресейте брашното в купа. Включете хлебопекарната, задайте времето на 3 часа. След като приготвите козунак в хлебопекарна / машина за хляб, той трябва да се охлади и да се украси с глазура по ваш вкус.
Ябълков сладкиш много лесна рецепта
Рецептата за този тиквен сладкиш без яйца и брашно взриви интернет
Великденска рецепта за козунак в хлебопекарна / машина за хляб със заквасена сметана
Необходими продукти:
- 500-550 г брашно
- 2 пак. суха мая
- 2 яйца
- 150 мл. пр. мляко
- 3 чл. лъжици заквасена сметана
- 50 г масло
- 7-8 чл. лъжици захар
- 1 пакетче ванилова захар
- 2 супени лъжици настъргана лимонова кора
- 1 лъжица растително масло
- стафиди и захаросани плодове на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете всички продукти във формата за хлебопекарна, освен това най-горният слой трябва да е брашно, а върху него мая и след това включете на програма „месене“ за 1 час и 30 минути. Добавете стафиди и захаросани плодове, когато програмата даде сигнал. В края на програмата проверете как е втасало тестото. Трябва да се надигне 4/5 от формата. Ако не е втасало така, оставете го да престои, докато достигне до желания размер. След това включваме на програма „печене“ за 1 час и печем до готовност.
Супер лесен и много вкусен козунак на конци. Без месене!
Козунак в хлебопекарна / машина за хляб с бадеми
Необходими продукти:
- брашно – 2 чаши
- масло – 50 гр
- сметана – 100 гр
- мляко – 0,3 чаши
- яйце – 1 бр.
- захар – 5 с.л. л.
- суха мая – 7 гр
- белени бадеми – 80 гр
- стафиди – 2 с.л. л.
- сол – 0,25 ч.л
- яйце (протеин) – 1 бр.
- пудра захар – 2,5 с.л. л.
- лимонов сок – 1 ч.л
Начин на приготвяне:
Смелете половината бадеми в блендер на едри трохи. Смелете останалите ядки до състояние на брашно. Измийте и подсушете стафидите. Изсипете млякото и разтопеното масло във формата за машина за хляб, сложете заквасена сметана. Брашното се пресява и се изсипва в машината за хляб, така че да покрие изцяло течната смес. Сложете захар и сол в различни ъгли на формата. Направете малко кладенче в центъра на брашнения слой, чукнете яйцето и изсипете маята. Добавете нарязани бадеми и стафиди. Печете в режим „Сладък хляб“. Извадете козунака от купата и охладете. Поръсете отгоре с бадеми.